Ingezonden persbericht

Aangifte van boekhoudfraude Rotterdam

ROTTERDAM, 20030709 -- Registeraccountant Leo Verhoef heeft vandaag aangifte gedaan van boekhoudfraude bij gemeente Rotterdam. In de jaarrekeningen over 1998 - 2002 verzweeg het gemeentebestuur grote bedragen aan inkomsten en uitgaven. Het gaat inmiddels om circa 440 miljoen euro. Hierdoor werd bijvoorbeeld niet zichtbaar dat de verhogingen van de onroerendezaakbelastingen in de afgelopen jaren niet nodig waren. Bij al deze misleidende jaarrekeningen stonden goedkeurende accountantsverklaringen van de gemeentelijke accountantsdienst.



Boekhoudfraude komt op grote schaal voor bij gemeenten en provincies. Registeraccountant drs. L(Leo) W. Verhoef uit Wijk bij Duurstede doet er al enige jaren onderzoek naar. Leo Verhoef deed inmiddels ook aangifte van boekhoudfraude door de gemeentebesturen van Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Amersfoort, Tiel, Wijk bij Duurstede en Zaanstad en de provinciebesturen van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Bij Amsterdam is sprake van een boekhoudfraude van circa 2,2 miljard euro. Bij Den Haag van circa 430 miljoen euro. Bij gemeente Utrecht circa 140 miljoen euro. Bij Zuid-Holland bedraagt de boekhoudfraude inmiddels circa 60 miloen euro. Bij Noord-Holland circa 320 miljoen euro. Bij Gelderland is de boekhoudfraude inmiddels opgelopen naar 350 miljoen euro. Bij al deze misleidende jaarrekeningen stonden goedkeurende accountantsverklaringen. Leo Verhoef heeft inmiddels 15 accountants aangeklaagd bij de Raad van Tucht voor Accountants. In alle gevallen gaven de accountants toe dat er grote bedragen aan ontvangsten en uitgaven buiten de rekening van baten en lasten waren gebleven. Minister van Binnenlandse Zaken, Remkes, noch het bestuur van het NIVRA (Nederlands Instituut van Registeraccountants) willen maatregelen treffen. Ook Justitie maakte nog geen enkel werk van de aangiften van deze boekhoudfraudes.


De volgende parlementaire enquête komt in zicht. Nu over de enorme boekhoudfraudes bij gemeenten en provincies en de dubieuze rol van accountants daarbij.


Het gemeentebestuur van Rotterdam liet de rekening van baten en lasten over 1998 eindigen met een klein overschot van 15 miljoen euro. In werkelijkheid was er een overschot van 45 miljoen euro.
De rekening 1999 sloot met een saldo van 0. In werkelijkheid was er een overschot van 237 miljoen euro.
De rekening 2000 sloot met een klein overschot van 17 miljoen euro. In werkelijkheid was er een overschot van 172 miljoen euro.
De rekening 2001 sloot met een overschot van 28 miljoen euro. In werkelijkheid was er een tekort van 29 miljoen euro.
De rekening 2002 sloot met een klein overschot van 16 miljoen euro. In werkelijkheid was er een overschot van 90 miljoen euro.




Ingezonden persbericht