D66

D66 houdt vast aan onderwijsinvesteringen

Kennisontwikkeling

Boris Dittrich

09-07-2003 - Ook nu er twee tot drie miljard extra moet worden bezuinigd, vindt D66 het niet logisch te korten op de onderwijsbegroting. Dat stelt D66-fractievoorzitter Boris Dittrich in reactie op minister van financiën Gerrit Zalm. Zalm stelde gisteren in NRC Handelsblad dat hij de in het regeerakkoord afgesproken investeringen in de kenniseconomie niet kan garanderen.

Wij denken dat extra geld voor onderwijs en kennis hard nodig is voor versterking van de economie. Als we op de middellange en lange termijn concurrerend willen blijven als Nederland, dan zijn die afgesproken investeringen echt geen overbodige luxe, zegt Dittrich. Investeren in kennis is investeren in de toekomst. Dat hebben CDA en VVD ook onderschreven bij het opstellen van het regeerakkoord. Ik zie niet in waarom dat nu anders zou liggen.

De Democraten erkennen dat er extra geld gevonden moet worden, maar het is volgens Dittrich nog geen uitgemaakte zaak dat dit inderdaad de drie miljard moet zijn die Zalm nu noemt. We willen het tekort terugdringen en ons aan de Europese normen houden, zonder de economie te schaden. De regering moet snel na het reces met een uitgebalanceerd voorstel komen; wij zullen daar als Tweede-Kamerfractie dan kritisch naar kijken.