D66

Aanschaf JSF-straaljagers heroverwegen

Externe veiligheid

Boris Dittrich

09-07-2003 - D66 vindt dat de aanschaf van de JSF-gevechtsvliegtuigen moet worden heroverwogen, nu uit een rapport van het Amerikaanse Pentagon blijkt dat Nederland economisch nauwelijks profiteert van haar deelname aan het project. Samen met Italië bungelt Nederland onderaan de lijst van landen wier bedrijfsleven orders binnenhaalt ten behoeven van de Joint Strike Fighter. Fractievoorzitter Boris Dittrich: Als we er niet van profiteren, dan kunnen we het geld dat voor de JSF is gereserveerd veel beter gericht inzetten voor de kenniseconomie en het terugdringen van het tekort.

D66 is altijd tegen de aanschaf van de JSF-toestellen geweest. Niet alleen zetten de Democraten in een vroeg stadium vraagtekens bij de economische onderbouwing van het project, ook vonden ze het onverstandig te investeren in een Amerikaanse militair project terwijl er een goed Europees alternatief voorhanden was. Dittrich: We weten dat onze coalitiepartners de JSF een warm hart toedragen. Maar nu ook de Amerikanen erkennen dat het Nederland relatief weinig oplevert, moeten we er opnieuw over kunnen nadenken. Ook al omdat de economische omstandigheden wel wat zijn veranderd. In het regeerakkoord is niets over de JSF vastgelegd.

Dittrich denkt niet dat het afbestellen van de JSF-toestellen voldoende oplevert om de nieuwe bezuinigingsoperatie van Gerrit Zalm ongedaan te maken. Maar het is een goed begin. De economie staat er beroerd voor en het is niet eenvoudig om extra bezuinigingen te vinden die de economie niet schaden en die geen sociaal onwenselijke gevolgen hebben. Alle partijen moeten daarom creatief en constructief nadenken over waar nog geld is te vinden.

Volgens D66 geeft het afbestellen van de JSF niet alleen de economie wat meer ruimte, maar ook het door bezuinigingen geplaagde ministerie van defensie. Nederland zit nu vast aan de aanschaf van een aantal peperdure JSF-toestellen. Het zou goed zijn defensie weer gewoon de keuze te geven of, hoeveel en welke nieuwe straaljagers er nodig zijn, of dat het geld beter op een andere manier kan worden ingezet.