Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WISSLENDE WINDEN TIJDENS DE RACE VAN YERSEKE NAAR DE VAL IN DE HOLLAND SAILING // PORT ZÉLANDE DELTAWEEK.

Colijnsplaat 9 juli 2003: Vandaag was er net als gisteren een wisselende windtijdens de race van Yerseke naar de val bij Zierikzee. Bij de start was er aanvankelijk geen wind waardoor de start moest wroden uitgesteld. Wind is natuurlijk noodzakelijk voor een succesvolle zeilrace. Zodra er een licht briesje opstak wist wedstrijdleider Hugo de Werd de 40 deelnemers te starten, of weg te schieten zoals dat wordt genoemd naar schoten die uit het start kanon komen . Binnen een half uur na de start stond er weer een perfect zeilwindje waardoor het nog een fijne wedstrijd dag werd. Morgen is er gedurende de dag een wedstrijd op de Oosterschelde voor Colijnsplaat daarna worden de schepen gekeurd voor de wedstrijden op zee van vrijdag en zaterdag. Tijdens de keuring wordt vooral gelet op de veiligheidsaspecten. Wel is waar is de veiligheid van schip en bemanning een "onontkoombare" verantwoordelijkheid van de schipper van een jacht, zo is dat omschreven in de regels voor het wedstrijd zeilen, maar ook de organisatie wil zekerheid hebben dat de schepen aan minimale veiligheidseisen voor ze op zee gaan varen.

De wedstrijd van vandaag leidde tot de volgende uitslagen:

Uitslagen in de verschillende klassen van woensdag 9 juli ORC-1: Eclair van schipper Van der Heide uit Stevensweert. ORC-2: ttSoetigeheid van schipper Aad de Ruijter uit londen voor de Krachtig van schipper Ketels uit Teteringen . ORC-3: De Joyce van schipper Bezemer uit Arnemuiden voor Be Minee van schipper Van de Akker uit Haamstede; ORC-4: De Strax van schipper van Dijkhuizen uit Dordrecht voor de Diamond van schipper Leo van Capel uit Strijen; ORC-5: Wild at Heart part two van schipper Buise uit de heiligeland stichting voor de Viergo van schipper Adema uit Vlissingen; ORC-6: Spinel van schipper Kamphuis uit Wijk en Aalburg voor De Rode Loper van schipper Van Dorssen uit Deelft. Rond- en Platbodems Aen B : Nieuwe Maen van schipper Van der Dussen uit Moergestel voor de BU 17 van schipper De Graaf uit Spakenburg voor Rond- en Platbodems C: Schuimer van schipper Overwater uit Mijnsherenland Ongemeten/CRC: Quintus van schipper Raoul Verhulst uit Wilrijk (B).

Vervolg programma voor de Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek 2003. Donderdag 10 juli: Emelissewedstrijd vanuit en terug naar Colijnsplaat; Vrijdag 11 juli: Veronica-, Roompot-, en Zeelandbrugrace: lange wedstrijden op zee voor de Zeeuwse-, Hollandse- en Belgische kust; Vuilbaard race: middellange race vanuit en terug naar Colijnsplaat; Zaterdag 12 juli: Zaterdagwedstrijden van Colijnsplaat naar Colijnsplaat; Afsluiting en prijsuitreiking van de Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek in Colijnsplaat; Zondag 13 juli: Finale ORC-CLUB kampioenschap en huldiging van de kampioenen in Colijnsplaat.

Het Open Nederlandse Kampioenschap voor kajuitjachten in de ORC-CLUB klasse wordt tijdens de Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek gezeild op 5 en 6 juli vanuit Zierikzee en op 11, 12 en 13 juli vanuit Colijnsplaat.

Over de Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek

De Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek is een zeilrace voor kajuitjachten op de Oosterschelde en Noordzee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust. Er nemen per jaar ruim 200 jachten aan deel. Het grootste aantal deelnemers vaart tijdens het eerste weekend. Er worden wedstrijden gevaren in de klassen IMS, echte racekajuitsjachten, ORC-CLUB voor wedstrijdvarende toerschepen, Rond- en platbodemschepen; de traditionele schepen met zijzwaarden en in het eerste weekend ook voor sportboten en J-22, J-24, Maxfun eenheidsklasse. In 2003 wordt de Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek gevaren van 4 tot 13 juli. Meer informatie over de Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek is te vinden op www.deltaweek.nl.