Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:

50

Directie:
voorlichting


10-07-2003

Status:
informatie

Normering centrale examens VMBO in 2004 verplicht

Ongeveer 90 procent van de vmbo-leerlingen is geslaagd. Slechts elf procent van de scholen in het vmbo zijn bij de examens afgeweken van de centrale adviesnormering. Als scholen afweken was dat voor één of enkele vakken. Door het niet toepassen van de adviesnormering hebben in totaal hooguit 0,7 procent extra geslaagden opgeleverd. Op basis van het onderzoek wordt de normering van de centrale examens vmbo in
2004 verplicht. Dat betekent dat scholen niet meer hiervan kunnen afwijken. Dit schrijft minister Van der Hoeven vandaag in een brief die samen met het onderzoek van Regioplan vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Er deden dit jaar zon 110.000 leerlingen in het vmbo examen waarbij de scholen voor ongeveer 60.000 leerlingen konden afwijken van de normering. Dit jaar was voor het eerst centrale examens voor de algemene vakken uit de basisberoepsgerichte leerweg en de beroepsgerichte vakken in de gemengde, kaderberoepsgerichte en basisberoepsgericht leerweg van het vmbo. Een belangrijk kenmerk van een centraal examen is de centrale bindende normering. Per examenonderdeel (vak of programma) krijgen leerlingen een score. Dit leidt weer tot een cijfer.

Scholen konden dit jaar nog afwijken van de normering omdat deze niet verplicht was. Voor de examens in 2004 wordt de normering verplicht. Er is één categorie examen waar de verplichting niet geldt en dat is voor de beroepsgerichte vakken in de basisberoepsgerichte leerweg. In
2005 wordt daar het centraal schriftelijk en praktisch examen ingevoerd. Dat zijn examens waarbij de theorie en praktijk van het beroepsvak samengevoegd zijn. In 2004 kunnen scholen nog kiezen om de theorie en praktijk wel of niet geïntegreerd te examineren. Daarom geldt de centrale normering in 2004 nog niet voor deze examens.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000

2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl