Socialistische Partij


Oppositie BII Tour doet Den Helder aan

10-07-2003 * Ondanks het mooie weer en de koopavond waren er donderdagavond toch aardig wat mensen naar Theater 'De Kampanje' in Den Helder gekomen. Reden daarvoor was de Oppositie BII tour, tegen de voorgenomen perspectiefloze bezuinigingsplannen van de Bende van Balkenende. Spreker van de avond was Agnes Kant. De avond begon met een uiteenzetting van de problemen die de SP en met name dus Agnes Kant ziet met betrekking tot de bezuinigingsplannen. Na de pauze leidde zij een forumdiscussie met mensen uit verschillende sectoren van de maatschappij om de uitwerking van het beleid over te brengen en aan te geven waar huidige en toekomstige problemen zitten.

In de toespraak van Agnes betoogde ze dat de plannen van het kabinet zijn funest voor een aantal waarden die volgens de SP juist zouden moeten domineren in een samenleving die we met zijn allen maken: solidariteit, beschaving en vertrouwen. Van elk van de waarden gaf ze voorbeelden uit de samenleving waar het nu al mis gaat en natuurlijk vooral wat er allemaal dreigt mis te gaan als de plannen van het kabinet doorgaan. De eigen bijdrage in de zorg waardoor mensen met een laag inkomen niet of te laat naar de dokter gaan, de 'efficiencykorting' die er voor zorgt dat er nog minder aandacht voor patiënten is, de versobering van de WAO, de prijsstijgingen voor slecht openbaar vervoer enzovoorts (zie www.sp.nl). Het verhaal was lang en de voorbeelden waren er in overvloed wat er toe leidde dat Agnes zelf schrok van de tijd die ze had volgepraat.

Na de pauze stond een forumdiscussie op het programma. Agnes interviewde drie mensen uit de praktijk over de huidige toestand in de sectoren waarin zij werkzaam zijn en wat de bezuinigingsplannen voor hen gaan betekenen. Marion, die Agnes overdag ook op twee werkbezoeken in Den Helder naar het Gemini ziekenhuis en naar een wijk van Den Helder, werkt bij een particulier reïntegratiebureau. Zij vertelde over de toestand bij de reïntegratiebureaus waar het zo druk is dat alleen de mensen die goed bemiddelbaar zijn nog geholpen worden. Rachel Post is leerkracht in het speciaal onderwijs. Daar drukt vooral het lerarentekort dat door het kabinet niet opgelost gaat worden zwaar op de schouders van het personeel. Volgend jaar komen daardoor bijvoorbeeld 17 kinderen in een klas waarvoor 14 de limiet zou moeten zijn. Matt Delahaij is beleidsmedewerker voor verzorgingshuizen en thuiszorg regio Den Helder. Hij vertelde uit hoofde van zijn functie over de toestand in de zorg en kwam in het bijzonder terug op de eerder al door Agnes genoemde, zeer bureaucratische RIOs (Regionaal Indicatie Orgaan, http://www.rionoordkennemerland.nl/ ). Doordat ziekenhuizen voor patiënten moeten wachten op de door het RIO vastgestelde indicatie komt het bijvoorbeeld voor dat er bedden onnodig leegstaan en wachtlijsten groeien waar dat anders niet zou gebeuren. Tijdens de discussie die wat tam verliep en waarbij het leek alsof Agnes soms de woorden uit de panelleden moest trekken was het voor de mensen in de zaal soms moeilijk om stil te blijven. Er was echter gekozen voor een paneldiscussie wat voor een mevrouw die het kennelijk met de voorstelling van zaken bij de reïntegratiebureaus niet eens was moeilijk vol te houden was. Ze meende dat het ondemocratisch was. Na dit kenbaar gemaakt te hebben verliet ze samen met een meisje met een leeg kladblokje de zaal en deelde Agnes mee dat ze s middags al in een hevige discussie verwikkeld was geweest met deze mevrouw die overigens van harte welkom is op elke openbare avond van de afdeling waarop gediscussieerd kan worden. Er zal gekeken worden of op de avond in Alkmaar op 1 september het publiek wel bij de discussie betrokken kan worden.

Met de forumdiscussie werd de avond afgesloten. Uit de verhalen van de mensen uit de praktijk bleek eveneens dat de toestand van de verschillende sectoren penibel te noemen is en de regering vooralsnog geen maatregelen heeft aangekondigd die verbetering zullen brengen in de praktijksituatie. Met de plannen van kabinet Balkenende II zoals we ze nu kennen wordt het er alleen maar slechter op. Kom dus in verzet tegen dit kabinet!

Meer informatie: Verslag opening Oppositie BII Tour Agenda Oppositie BII Tour

Actueel nieuws