Ingezonden persbericht


Opening Zoölogisch Museum in Dierenpark Amersfoort

'O moeder natuur waar was je met je gedachten?'

Amersfoort, 7 juli 2003

Op donderdag 10 juli opent Dierenpark Amersfoort het Zoölogisch Museum voor het publiek. In dit nieuwe museum krijgt de gast antwoord op de vraag; 'O moeder natuur, waar was je met je gedachten?' Naast een lam met vijf poten, een tweekoppig kalf en een eekhoorn met meerdere staarten, zijn er allerlei andere bizarre foutjes van de natuur te zien.

In het nieuwe Zoölogisch Museum maken gasten kennis met dieren die als gevolg van genetische veranderingen de meest bizarre afwijkingen hebben. Zo is het pronkstuk van de tentoonstelling een misvormd dier waarvan zelfs de meest ervaren dierverzorger niet weet wat het is. Het lijkt wel een monster. De tentoonstelling laat zien dat het soms erg fout kan gaan in de natuur en dat de mens daar graag gebruik van maakt. Een goed voorbeeld hiervan is de verzameling opgezette honden die door menselijk ingrijpen in geen enkel opzicht meer lijken op hun voorvader de wolf. De gast vraagt zich, bij het zien van al die honden, af of de kip met drie poten of het schoothondje de echte 'freak' is. Deze 'freaks' zijn tijdelijk beschikbaar gesteld door 'Ripley's Believe it or not' uit de Verenigde Staten.

Het tweede gedeelte van het Zoölogisch Museum toont een imposante verzameling met meer dan 1200 items bestaande uit opgezette dieren, skeletten, schedels, organen op sterk water en andere dierlijke onderdelen. Van kolibri-ei tot olifantenschedel. Deze collectie waardevolle voorwerpen is ontstaan in de loop der jaren door Marjo Hoedemaker, die ervoor gezorgd heeft dat veel gestorven dieren werden opgezet of dat er onderdelen bewaard bleven. De collectie heeft in de eerste plaats een educatieve functie en wordt gebruikt voor presentaties. Ook kunnen de voorwerpen onder begeleiding worden aangeraakt.

Noot voor redactie

Ingezonden persbericht