BOSSCHAP



Zeist, 10 juli 2003

Nederlandse bos digitaal

Woensdagmiddag 9 juli: De Gedeputeerde van de meest bosrijke provincie in Nederland, de heer Keereweer, ontvangt de CD-rom 'Bos in beeld digitaal' uit handen van de voorzitter van Stichting ProBos, de heer Gorter.
In zijn toelichting onderstreept de Gelderse Gedeputeerde het belang van bos voor zijn provincie. Zo bestaat bijna 80% van de Gelderse Ecologische Hoofdstructuur uit bos. Maar niet alleen voor de natuur is bos van groot belang, andere functies zoals recreatie zijn minstens zo belangrijk. De heer Keereweer verwacht dat de reconstructie van het landelijke gebied kansen biedt voor het uitbreiden van het bosareaal. Hij is graag bereid het veelzijdige karakter van bos uit te dragen. Immers, 'Bos raakt iedereen. Mensen willen er recreëren en dieren gebruiken het bos als jas voor hun bescherming. De bosbeheerder is ervoor verantwoordelijk om dit alles in goede banen te leiden', aldus de Gedeputeerde.

Het Nederlandse bos wordt volwassen
'Bos in beeld digitaal' geeft aan dat het Nederlandse bos de afgelopen decennia letterlijk en figuurlijk meer volwassen wordt. Er is meer te zien. Natuurlijke bosontwikkeling en bosbeheer hebben geleid tot een sterke afname van de 'dennenakkers' en een toename van het aandeel dikke oude bomen en oud bos. Goed voor mens en natuur.

De CD-rom bevat nog veel meer actuele informatie bestemd voor iedereen die meer wil weten over het Nederlandse bos, van Kamerleden tot scholieren en de pers. Hoeveel bos is er in mijn provincie? Van wie is het bos? Waarom oogsten we hout? Hoe ziet het Nederlandse bos van de toekomst er uit? De belangrijkste bosgegevens staan in overzichtelijke tabellen en grafieken, bijvoorbeeld over het aantal planten- en diersoorten in het bos, de top 5 van de meest aansprekende natuur van Nederland, de werkgelegenheid in de bosbouw en de vastlegging van CO2.

In de vorm van een 'doorbladerboekje', rijkelijk geïllustreerd met foto's biedt de CD, naast een naslagwerk met bosgegevens en een beschrijving van het relevante rijksbeleid ook prikkelende essays over actuele onderwerpen, zoals het belang van bos voor recreatie en milieu. De CD-rom wordt ondersteund door de internetsite 'Bos digitaal': www.bosinfo.nl met regelmatig geactualiseerde informatie over het Nederlandse bos.

De CD is voor 10 euro te bestellen bij Stichting Bos en Hout via e-mail: info@sbh.nl of telefonisch 0317-466569. 19)