Gemeente Breda

Persberichten

10-07-2003

Nieuwe verkeerslichten voor de voetgangersoversteekplaats

Aan de Houtmarkt ter hoogte van de Ginnekenstraat en Eindstraat komen nieuwe verkeerslichten. De verkeersregelinstallatie is verouderd en veel onderdelen zijn niet meer beschikbaar waardoor eventuele reparaties niet mogelijk zijn. Veel winkelend publiek steekt hier de Houtmarkt over waar met name stadsbussen rijden. Een goede installatie is dan ook noodzakelijk. De renovatie is opgenomen in het programma vervanging verkeersregelinstallaties 2003, dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Naar verwachting wordt de installatie in het najaar van 2003 vervangen.

Bestaande situatie
De betreffende installatie dateert uit 1983 en regelt de voetgangersstromen Ginnekenstraat-Eindstraat bij het oversteken van de Houtmarkt. De installatie regelt overdag en in de avond. In de nachtelijke uren staat de regeling op geelknipperen. Aangezien er overdag veel voetgangers van deze oversteek gebruik maken en veel bussen deze stroom moeten doorkuisen is een verkeersregelinstallatie noodzakelijk.
Veel reserveonderdelen van het verkeersregeltoestel zijn niet meer beschikbaar. Dit heeft tot gevolg dat er geen structureel onderhoud gepleegd kan worden. De kans is aanwezig dat bij storingen in het regeltoestel, reparatie niet meer mogelijk is.

Ontwerp
De verkeersregelinstallatie wordt geheel vernieuwd zowel het regeltoestel als de masten en de verkeerslantaarns. Voor het busverkeer worden speciale voorzieningen aangebracht. Het busverkeer krijgt met een lage snelheid op tijd groen licht. Het fiets- en bestemmingsverkeer wordt via de standaard wijze afgewikkeld.

Breda, 10 juli 2003