COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.




2003/4
Amstelveen, 9 juli 2003

Actievere rol van ziekenfondsen bij kwaliteit van zorg mogelijk

Het maken van afspraken met zorgaanbieders over de kwaliteit van zorg is voor verbetering vatbaar. Ziekenfondsen wenden de daarvoor beschikbare mogelijkheden nog onvoldoende aan. Dit stelt het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) in zijn onderzoek naar de rol van ziekenfondsen bij de kwaliteit van zorg. Het CTZ zal bewaken of ziekenfondsen verbeteringen ook daadwerkelijk doorvoeren zodat zij op de korte termijn hun verantwoordelijkheden beter invullen.

Ziekenfondsen moeten volgens de wet afspraken in de overeenkomsten met zorgaanbieders vastleggen over de kwaliteit van verzekerde zorg en zij moeten nagaan of de afspraken worden nagekomen. Tevens stuurt de overheid aan op een faciliterende rol van ziekenfondsen. Ziekenfondsen pakken deze taken nog onvoldoende op. Het CTZ heeft in het laatste kwartaal 2002 laten onderzoeken wat hiervoor de redenen zijn.

Conclusies
De overheid heeft als doel gesteld om in 2004 goede kwaliteitsafspraken te hebben vastgelegd in de overeenkomsten tussen ziekenfondsen en zorgaanbieders. Het CTZ stelt desalniettemin vast dat ziekenfondsen door een aantal factoren hun rol nog niet afdoende invullen. Die factoren betreffen de acceptatie van de verantwoordelijkheidsverdeling tussen ziekenfondsen en zorgverleners, de sturingsmogelijkheden van ziekenfondsen, het strategisch belang van de kwaliteit van zorg en de mogelijkheden tot inzicht in de kwaliteit van zorg. Deze factoren worden door de ziekenfondsen grotendeels zelf beheerst. Verbeteringen zijn vooral mogelijk door een aantal activiteiten te ontplooien zoals het strategisch prioriteren van kwaliteitsbeleid, het investeren in expertise, het ontwikkelen van eigen kwaliteitsindicatoren en het benutten van de inzichten van patiënten- en consumentenorganisaties.

Aanbevelingen
Inmiddels is sprake van een aantal positieve ontwikkelingen. Zo wordt er een normatief kader ontwikkeld voor het kwaliteitsbeleid van ziekenfondsen. Ook hebben ziekenfondsen zich positief uitgelaten over de overheidsdoelstellingen en hebben zij aangegeven concrete acties te gaan ondernemen. Het CTZ zal de vorderingen van de ziekenfondsen bewaken en start nog in 2003 met een beoordeling van hun plannen van aanpak voor het maken van afspraken over de kwaliteit met zorgaanbieders. Daarnaast beveelt het CTZ aan dat zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg structureel gaan overleggen. Het CTZ zal de vorderingen van de ziekenfondsen bewaken en start met een beoordeling van hun plannen van aanpak voor het maken van afspraken over de kwaliteit met zorgaanbieders.


---


Noot voor de redactie/