Openbaar Ministerie

Helft bedrijven slachtoffer computercriminaliteit

---

De helft van alle bedrijven heeft in 2002 last gehad van computercriminaliteit. Naarmate een bedrijf groter is, neemt de kans op virussen en hacking toe: 61% van de bedrijven met meer dan 500 werknemers zegt in 2002 hierdoor te zijn getroffen. Gemiddeld doet 19% van de bedrijven aangifte bij de politie, waarbij de grotere bedrijven frequenter aangifte doen (31%). De schade die bedrijven oplopen door virussen en hacking is zeer uiteenlopend. In 2002 heeft dit het bedrijfsleven alleen al aan verloren arbeidsuren 185 miljoen euro gekost. Dit blijkt uit de 8e, tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst & Young.

ECP.NL, platform voor eNederland, vindt het een positieve ontwikkeling dat steeds meer bedrijven aangifte doen van virusaanvallen en hacking. 'Uit de cijfers blijkt dat men steeds
meer tussen de oren heeft dat ook van 'online' inbraak en diefstal aangifte gedaan kan worden. Het is dan ook van groot belang dat politie een overzicht krijgt van de aard en omvang van computercriminaliteit. Hierdoor kan de prioriteit van het opsporen van cybercrime door opsporingsinstanties beter worden vastgesteld zodat daadwerkelijk actie kan volgen op aangiftes.

In het programma Kwint (Kwetsbaarheid op Internet) van het Ministerie van Economische Zaken werkt de overheid samen met het bedrijfsleven aan producten waarmee overheid, burgers en bedrijven zichzelf beter kunnen beschermen tegen de risico's die aan internetgebruik kleven. Binnen dit programma, waarin ECP.NL
participeert, wordt het doen van aangifte bij computerinbraak gestimuleerd. In samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten heeft Kwint recentelijk een Stappenplan Aangifte Computercriminaliteit opgesteld. Het Stappenplan Aangifte Computercriminaliteit beschrijft op duidelijke en eenvoudige wijze hoe bedrijven die slachtoffer zijn geworden van computercriminaliteit de juiste informatie kunnen verzamelen om hun aangifte bij de politie te ondersteunen. Het is van belang dat de politie snel over de juiste informatie en gegevens beschikt. Het Stappenplan is te vinden op www.kwint.org.

ECP.NL is een publiek-private non-profitorganisatie die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van eNederland. Dit doet zij door een platform te bieden waar deelnemende bedrijven en instellingen worden gestimuleerd om kennis te delen op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van ICT.

Meer informatie is te vinden op www.ecp.nl