Gemeente Den Helder

09-07-2003 Uitgaanscentrum en Nieuw Den Helder-centrum aangewezen als veiligheidsrisicogebied

De burgemeester van Den Helder heeft op 1 juli 2003 besloten twee gebieden in de stad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied: de binnenstad en een gedeelte van Nieuw Den Helder (mogelijk volgens het bepaalde in artikel 2.1.1.3. van de Algemene Plaatselijke Verordening 1996). Hierdoor zijn de bij, of krachtens artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering aangewezen ambtenaren in het betreffende gebied bevoegd verpakkingen van goederen (waaronder ook reisbagage), vervoersmiddelen en personen te onderzoeken op de aanwezigheid van wapens en munitie.

De burgemeester heeft hiervoor de volgende redenen:

Op 6 januari 2003 heeft hij het uitgaanscentrum van Den Helder en een daaraan grenzend gebied aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Deze aanwijzing duurde tot 30 juni 2003. In dit gebied wordt de openbare orde nog regelmatig ernstig verstoord. Het gaat daarbij onder meer om geweldsdelicten waarbij steek- en vuurwapens worden gebruikt. Uit afgelegde verklaringen aan de politie blijkt dat er rivaliteit is tussen bezoekersgroepen waarvan bekend is dat zij het gebruik van (vuur)wapens niet schuwen. Daarnaast beschikt
de politie over sterke aanwijzingen dat er onder die bezoekersgroepen wapens in omloop zijn.
In de nacht van 10 op 11 mei heeft zich een ernstig incident voorgedaan. Meerdere personen waren hierbij in het bezit van slag- of steekwapens. De vrees bestaat dat zonder het nemen van passende maatregelen het geweld zal toenemen, waarbij het niet is uitgesloten dat daarbij slachtoffers zullen vallen.
Daarom heeft de burgemeester besloten dit gebied opnieuw aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, voor een periode van 6 maanden (nadat dit besluit in werking is getreden).
Het veiligheidsrisicogebied in het uitgaanscentrum wordt begrensd door het Koningsplein, de Polderweg en de daaraan gelegen parkeerterreinen, de Prins Hendriklaan, de Plantsoenstraat, de Spoorstraat, de Molenstraat en de Oostslootstraat. Op de kaart staat het gebied aangegeven.

In delen van Nieuw Den Helder-centrum worden bezoekers, bewoners, politieagenten en andere personen regelmatig geconfronteerd met gewelddadige vormen van criminaliteit, waarbij vuurwapens en andere wapens worden gebruikt;
Er hebben in de eerste helft van dit jaar meer incidenten met vuurwapens plaatsgevonden dan in dezelfde periode vorig jaar. Veel van die incidenten zijn gepleegd door mensen die zich in Nieuw Den Helder-centrum ophouden/bevinden.
Op 28 juni 2003 heeft een incident plaatsgevonden waarbij gericht is geschoten.
De vrees bestaat dat zonder het nemen van passende maatregelen het geweld zal toenemen, waarbij het niet is uitgesloten dat daarbij slachtoffers zullen vallen.
Daarom heeft de burgemeester besloten ook dit gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied en wel voor de periode van 1 jaar (nadat dit besluit in werking is getreden). Hieronder vallen ook de publieke gebouwen en de bijbehorende erven.
Het veiligheidsrisicogebied in Nieuw Den Helder centrum wordt begrensd door de Marsdiepstraat, de Texelstroomlaan, de IJsselmeerstraat, het fietspad tussen de IJsselmeerstraat en de Flevostraat en Flevostraat en Waddenzeestraat, en de Waddenzeestraat.

De besluiten treden in werking op 11 juli 2003.