Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS :

De Vlaamse regering kent 433.500 euro subsidie toe aan de vzw's Onthaal en Promotie Brussel en Ancienne Belgique als bijdrage in de kosten van het project "Gulden Ontsporing".

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een ontwerpdecreet goed tot wijziging van het decreet van 13 april 1999 met betrekking tot de private arbeidsbemiddeling in Vlaanderen. Het beoogt een aanpassing van de erkenningsregeling voor de private arbeidsbemiddeling in Vlaanderen. Het ontwerpdecreet komt tegemoet aan een opmerking van de Europese Commissie. Daarnaast maakt het bureaus waarvan de erkenning werd ingetrokken, onmogelijk om hun activiteit verder te zetten via andere (erkende) bureaus. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na advies van de SERV beslist de Vlaamse regering opnieuw principieel tot het invoeren van een afzonderlijke erkenning voor uitzendbureaus in de artistieke sector. Dit initiatief sluit aan bij de recent goedgekeurde federale wetgeving omtrent het statuut van de kunstenaar. Dat voorziet in de oprichting van artistieke agentschappen die de rol van werkgever gaan spelen ten aanzien van de kunstenaar. Het agentschap (uitzendbureau) neemt de administratieve rompslomp over van de opdrachtgever en zorgt voor een correcte inschrijving. Het garandeert op die manier een goede sociale bescherming, biedt rechtszekerheid en werpt zo een dam op tegen zwartwerk en schijnzelfstandigheid. Om het agentschap toe te laten kunstenaars op regelmatige basis via uitzendarbeid tewerk te stellen, wordt er een bijkomende categorie van toegelaten tijdelijke arbeid gecreëerd. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering schaft principieel de tegemoetkomingen aan werkgevers in het loon van moeilijk te plaatsen werklozen af. In de praktijk werden die toch niet meer aangevraagd noch uitgekeerd, en in de VDAB- begrotingen zijn hiervoor ook al enkele jaren geen middelen meer voorzien. De tussenkomst in de lonen van moeilijk te plaatsen werklozen is trouwens op het federale niveau uitgewerkt via het ACTIVA-plan en de algemene en specifieke loonsverlagingen. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten beslist de Vlaamse regering opnieuw principieel tot voortzetting van het project dat sinds het schooljaar 1999-2000 loopt en tot doel heeft leerlingen met een matige of ernstige verstandelijke handicap te ondersteunen binnen de context van een gewone lagere of secundaire school. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering geeft haar principiële goedkeuring aan het besluit inzake de ICT-coördinatie in het onderwijs. Tijdens het voorbije schooljaar kregen scholen naast middelen voor personeel ook logistieke en materiële ondersteuning in het kader van ICT, bestemd voor hard- en software. In het nieuwe besluit worden een aantal criteria en een wegingsfactor voorzien om tegemoet te komen aan de verschillende ICT-noden naargelang het onderwijsniveau. Het besluit wordt nu aan de representatieve vakorganisaties en het Overkoepelend Onderhandelingscomité voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan de wijziging van het besluit van 29 april 1992 betreffende de verdelingen van de betrekkingen, de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage. Met de wijziging van dit besluit wordt de maximale inzetbaarheid beoogd van vastbenoemde personeelsleden die wegens het ontbreken van een betrekking ter beschikking werden gesteld. Hierbij krijgen de lokale comités meer autonomie, worden bijkomende bevoegdheden van personeels- leden gevaloriseerd, worden de mogelijkheden tot reaffectatie of wedertewerkstelling uitgebreid en wordt de verplichting opgenomen eerst in een vacante betrekking te reaffecteren of weder tewerk te stellen. Op deze manier wordt ook de reaffectatie of wedertewerkstelling van de personeelsleden van de centra voor leerlingenbegeleiding geregeld. Over het besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering kent maximaal 485.000 euro subsidie toe aan de vzw Werkgroep Immigratie voor de organisatie en implementatie van onderwijs in eigen taal en cultuur (OETC) volgens het bicultureel model in de Nederlandstalige scholen in Brussel. Leerlingen van een bepaalde taalgroep krijgen dan gedurende enkele lestijden per week de leerstof in de eigen taal aangeboden. De betrokken vzw verzorgt eveneens een vormingsaanbod voor leerkrachten en leerlingen.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel om via een tijdelijk project de werkvorm van vzw De Schroef inzake kleuteronderwijs voor schipperskinderen over te nemen in een gesubsidieerde basisschool nabij de haven van Antwerpen. De expertise van de vzw zal in een tweede fase volledig ingebed worden in de reguliere werking van de school. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering beslist de kassiersmandaten van Dexia Bank voor de Vlaamse Gemeenschap en van KBC Bank voor de Vlaamse openbare instellingen, met vijf jaar te verlengen van 1 januari 2004 tot 31 december 2008.


* * *

De Vlaamse regering geeft de departementen de opdracht om driemaandelijks aan de administratie Budgettering, Accounting en Financieel Management (ABAFIM) te rapporteren over de aangerekende verwijlintresten per departement en DAB, de vastgestelde en te verwachten evolutie van de verwijlintresten, de maatregelen die worden getroffen en het effect ervan en de eventuele nieuwe maatregelen.


* * *

De Vlaamse regering benoemt An Van de Vel, Johan Van Helleputte en Paul Verhaert als overheidsbestuurders van Flanders' Mechatronics Technology Centre vzw.


* * *

In 2001 hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan de inrichting van een onderzoeks- en opleidingsprogramma voor vergelijkende regionale integratiestudies van de Universiteit van de Verenigde Naties (UNU-CRIS) en aan de subsidiëring van dit initiatief. Het initiatief is gehuisvest bij het Europa-college te Brugge. De Vlaamse regering keurt nu het derde "memorandum of understanding" goed. Tevens kent ze aan UNU-CRIS voor 2003 een subsidie toe van 966.000 euro. Het UNU-CRIS-initiatief zal in de loop van 2003 grondig worden doorgelicht. De methodologie ter zake wordt eveneens goedgekeurd.


* * *

De Vlaamse regering keurt de principes en het aftoetsbaar reglement goed van winstdeling voor de bestuurders en het management van Staal Vlaanderen.


* * *

In het kader van de ontwikkeling van het Zuid-Afrikaanse Sunsat2 satellietplatform en aardobservatie-systeem beslist de Vlaamse regering tot ondersteuning van het project "Integratie van in-situ data en hyperspectrale afstandswaarnemingen in het kader van de monitoring en modellering van plantenproductie (IS-HS systeem)". Hiervoor kent ze een eenmalige subsidie van 273.442 euro toe aan de Onderzoeksgroep Geomatica en Bosmodellering van de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast krijgt het Oudenaardse bedrijf OIP 726.558 euro voor de ontwikkeling van een spectrometer.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Begin februari 2002 keurde de Vlaamse regering de hervorming van de krachtlijnen van de bilaterale wetenschappelijke samenwerking goed. Deze omvatte onder meer de overheveling van de middelen naar het Bijzonder Onderzoeksfonds van de Vlaamse Universiteiten en de blijvende mogelijkheid tot deelname door de onderzoeksinstellingen Interuniversitair Micro- elektronica Centrum (IMEC), Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Vandaag keurt ze een aantal addenda bij de beheersovereenkomsten met IMEC, ITG en VITO goed. Zij betreffen de formele regeling van eerder genomen beleidsbeslissingen inzake de oprichting van het Vlaams Verificatiebureau en de toewijzing van de middelen voor centrale aankoop van bibliografische bestanden en wetenschappelijke tijdschriften in elektronische vorm ten behoeve van universiteiten en hogescholen.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering beslist een niet-gereglementeerde subsidie toe te kennen als voorschot voor de subsidiëring van de loonkosten van het derde kwartaal van 2003 aan bepaalde initiatieven binnen de sectoren Cultuur en Jeugd, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut. Dit besluit kadert in de
regulariseringsoperatie van de personeelsleden werkzaam in een DAC-statuut, goedgekeurd door de Vlaamse regering eind 2001.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na het advies van de Raad van State, definitief het ontwerpdecreet goed betreffende maatregelen tot het behoud van erfgoedlandschappen. Nieuw voor de landschapszorg is het behoud van de erfgoedlandschappen via de tussenstap van aanduiding van ankerplaatsen. Dat zijn de meest waardevolle landschappen zoals weergegeven in de landschapsatlas. Het voorontwerp van decreet schept de mogelijkheid de ankerplaatsen aan te duiden. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

De Vlaamse regering keurt de tekst van de Benelux- overeenkomst goed op het vlak van jeugd en zal deze ook ondertekenen. Na ondertekening zal deze bij het Vlaams Parlement worden ingediend. De overeenkomst beoogt de creatie van een meer duurzame basis voor de bestaande feitelijke samenwerking op het vlak van jeugd in Benelux- verband.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed betreffende het beheer, de werking en de boekhouding van het Eigen Vermogen Flanders Hydraulics.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp-KB tot vaststelling van de voorwaarden van de technische exploitatie van vliegtuigen behorende tot de algemene luchtvaart. Dit ontwerp-KB kadert in de uitvoering van het Verdrag inzake de internationale burgerlijke luchtvaart, ondertekend te Chicago.


* * *

De Vlaamse regering verleent Hugo Belmans eervol ontslag als Permanent Commissaris van Toezicht op de Scheldevaart. Ze benoemt Antoine Descamps, afdelingshoofd van de afdeling Scheepvaartbegeleiding bij de administratie Waterwegen en Zeewegen, tot diens opvolger. Tevens wordt Jan Strubbe, directeur-generaal bij de administratie Waterwegen en Zeewegen, in dezelfde functie bevestigd.


* * *

Valère Vautmans wordt benoemd als commissaris van de Vlaamse regering bij de Dienst voor de Scheepvaart. Paul Kumpen, Jan Strubbe, Guy Vermesen, Kaat Leus, Leo Clinckers, Marleen Evenepoel, Ingrid Lieten, Gisele Buelens, Octaaf Parmentier, Dieter Bohrmann, Guido Hermans, Erik Portugaels en Eddy Bruyninckx worden aangewezen als leden van de Raad van Bestuur. Zij worden aangesteld voor zes jaar met ingang op 1 augustus 2003.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot een bijkomende wijziging van het voorontwerp van REG-decreet. De wijziging heeft betrekking op de oprichting van Autonome Commissies Energiebeleid bij zowel MiNa-raad als SERV. Dit voorontwerp wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV, de MiNa-raad en daarna aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering kent een projectsubsidie van 343.000 euro toe aan het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Deze subsidie cofinanciert de ontwikkeling van een softwaretoepassing voor de berekening van het energieprestatiepeil van een gebouw. Het WTCB zal deze software gratis ter beschikking stellen aan een aantal betrokken actoren, wat drempelverlagend zal werken voor het gebruik ervan en tevens zal bijdragen tot een meer correcte toepassing van de Vlaamse energieprestatieregelgeving.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN :

Na advies van de SERV en de MiNa-raad keurde de Vlaamse regering op 14 maart opnieuw principieel een voorontwerp van decreet goed dat uitvoering geeft aan Europeesrechtelijke verplichtingen inzake de EMAS II- verordening (de vrijwillige deelneming van organisaties aan een communautair milieubeheer en milieu- auditsysteem). Het voorontwerp legt onder meer ook een decretale basis voor het uitvaardigen van milieuvoorwaarden aan de exploitatie van inrichtingen en de uitoefening van activiteiten. Via dit decreet wordt voor kleine en middelgrote bedrijven met een relatief beperkte milieuhinder een nieuw systeem van milieuvoor- waarden ingevoerd, de "integrale milieuvoorwaarden". Het voorontwerp van decreet werd toen voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Gezien dat advies tot op heden uitbleef, wordt het nu opnieuw voor advies ingediend.


* * *

Op 28 februari keurde de Vlaamse regering, na advies van de SERV en de MiNa-raad, opnieuw principieel het voorontwerp van decreet betreffende het "uniek loket" voor milieu-informatie goed. De ondernemingen zullen bij dit uniek loket terechtkunnen voor het gebundeld voldoen van hun informatieplicht voor het beleidsdomein milieu en natuur. Streefdoel van de invoering van het éénloketsysteem is dat de bedrijven alle benodigde informatie voortaan eenmaal per jaar tegen één vaste datum én via één enkel geïntegreerd formulier kunnen melden aan de overheid. Het voorontwerp van decreet regelt tevens de opheffing van de stilzwijgende vergunning. Het voorontwerp van decreet werd toen voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Gezien dat advies tot op heden uitbleef, wordt het nu opnieuw voor advies ingediend.


* * *

Onder voorbehoud van technisch nazicht, keurt de Vlaamse regering twee besluiten principieel goed inzake de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuurverenigingen en subsidiëring van projecten voor duurzaam milieu- en natuurbeleid. Het eerste besluit wijzigt de reguliere subsidiëring van de erkende organisaties. Naargelang het type van de vereniging wordt een vaste structurele personeelsbetoelaging en een vaste werkingstoelage voorzien. Daarnaast geldt de erkenning van de verenigingen voor vijf jaar in plaats van voor onbepaalde duur. Ten slotte kan een erkende vereniging door stimuli tot 25% aanvullende subsidie bekomen. Het tweede besluit beoogt de oprichting van een milieuprojectenfonds. De besluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed dat de grenswaarde en de richtwaarde voor het nitraatresidu bepaalt. Het besluit bepaalt ook de voorwaarden waaronder een derogatie van de bemestingsnormen en de bemestingsvoorwaarden in kwetsbaar gebied water kan worden verleend. Hierdoor kan een afwijking worden toegestaan op de bemestingsnorm op basis van objectieve criteria. Deze afwijking geldt voor gewassen met een groeiperiode van minimum 6 maanden en gewassen met een hoge stikstofopname. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Stuurgroep Vlaamse Mestproblematiek.


* * *

De Vlaamse regering keurt het financieel verslag goed van de nv Aquafin over de dienstjaren 2000 en 2001. Het financieel verslag wordt aan het Vlaams Parlement overgemaakt.


* * *

De Vlaamse regering besliste op 13 december 2002 principieel subsidies toe te kennen aan uiteenlopende actoren voor het natuur-, bos- en groenbeheer via groene, duurzame jobs toegankelijk voor kansengroepen waaronder laaggeschoolden. Daarvoor wordt jaarlijks een maximum- budget gereserveerd van ruim 1,6 miljoen euro. Het besluit werd toen voor advies ingediend bij de Raad van State. Gezien het advies tot op heden uitbleef, wordt het besluit nu voor een hernieuwde adviesaanvraag aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

Eind vorig jaar zette de Vlaamse regering principieel het licht op groen voor het voorontwerp van decreet ter bevordering van een duurzame landbouw. Dit kaderdecreet beoogt een decretale basis te creëren voor een aantal aanvullende initiatieven die voortvloeien uit de werkzaamheden van het Strategisch Project Duurzame Landbouw en het Vlaamse Programma voor Plattelandsontwik- keling. Het gaat hierbij om initiatieven op het vlak van steunmaatregelen en sensibiliseringsacties ter bevordering van duurzame landbouw, landbouwvorming en - educatie. Het voorontwerp van decreet werd toen voor advies ingediend bij de Raad van State. Gezien het advies tot op heden uitbleef, wordt het nu voor een hernieuwde adviesaanvraag aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

Het besluit betreffende het sluiten van
landbouwbeheersovereenkomsten werd op 19 juli 2002 principieel goedgekeurd. Het geeft uitvoering aan een Europese verordening inzake steun voor
plattelandsontwikkeling. Het sluiten van een beheersovereenkomst leidt tot een contract waarin de landbouwer er zich toe verbindt een aantal vooraf vastgelegde voorwaarden en maatregelen na te leven in ruil voor een vergoeding. Door het naleven van deze voorwaarden en maatregelen verbetert de kwaliteit en/of kwantiteit van de natuur en het milieu. Het besluit werd toen voor advies ingediend bij de Raad van State. Gezien het advies tot op heden uitbleef, wordt het besluit nu voor een hernieuwde adviesaanvraag aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

Sinds 1 januari 2002 is de bevoegdheid inzake landbouw overgekomen naar de Gewestregeringen. De Vlaamse regering keurt nu principieel de erkenningsvoorwaarden van Beroepsinstanties van chicoreiproducten goed. Er wordt hierover nog advies ingewonnen bij de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering geeft haar principiële goedkeuring aan het besluit inzake het in de handel brengen van vegetatief teeltmateriaal voor wijnstokken. Dit besluit beoogt de omzetting van een Europese richtlijn in Belgische wetgeving. De richtlijn bepaalt dat al het teeltmateriaal in Europa betrouwbaar, geïdentificeerd en afkomstig van toegelaten rassen moet zijn. Het besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd en meegedeeld aan de Europese Commissie.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed inzake de vaststelling van de verplichte bijdrage van de reders van Belgische vissersvaartuigen voor het Fonds voor Scheepsjongens in 2003. Dit fonds wordt voor 50% gespijsd door de reders, voor circa 30% door het Ministerie van Landbouw en voor ongeveer 20% door de provincie West-Vlaanderen. Om de nodige 50% van de kosten te kunnen betalen, wordt in het besluit de bijdragen van de reders voor 2003 vastgesteld op 0,12% van de bruto- opbrengst van het vaartuig. Dit betekent een verlenging van de bestaande bijdrage. Het besluit wordt nu nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER :

De Vlaamse regering keurt het wijzigingsbesluit goed dat de voorwaarden en de modaliteiten regelt van erkenning en subsidiëring van organisaties inzake aangepaste vrijetijdsbesteding voor personen met een handicap. Het betreft een legistieke rechtzetting en de verlenging van de termijn waarbinnen het eindrapport voor de subsidie moet worden ingediend, van 31 januari naar 31 maart. Dit heeft voor gevolg dat een bredere waaier organisaties subsidieerbaar wordt.


* * *

De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt ten aanzien van het ontwerp Nationaal Actieplan Sociale Insluiting 2003-2005. Dit plan kadert in de ontwikkeling van het sociale Europa zoals dit tijdens de opeenvolgende Europese raden werd ontwikkeld. De Vlaamse regering zal het Nationaal Actieplan goedkeuren op voorwaarde dat het, wat betreft de Vlaamse inbreng, zich expliciet baseert op het recent goedgekeurde Vlaams Actieplan Armoedebestrijding en hier ook expliciet naar verwezen wordt of in bijlage opgenomen wordt.


* * *

De Vlaamse regering neemt akte van het eerste opvolgings- en evaluatierapport van het strategisch plan 'Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden'. Dit strategisch plan werd op 8 december 2000 goedgekeurd en zal het centrale beleidsinstrument blijven voor de sociale reïntegratie van gedetineerden. Het rapport wordt samen met de motie van het Vlaams Parlement ter overleg overgemaakt aan de minister van Justitie.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

Na onderhandelingen met de betrokken vakorganisaties binnen het Sectorcomité XVIII Vlaamse Gemeenschap - Vlaams Gewest keurt de Vlaamse regering definitief de wijziging goed van de personeelsstatuten van de geweste- lijke ontwikkelingsmaatschappijen (GOM's). Die wijziging betreft onder meer de functioneringstoelage, de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk en de extralegale voordelen bij arbeidsongevallen.


* * *

De Vlaamse regering kent aan Gilbert Otten, administrateur-generaal van het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (VIZO) met ingang van 1 augustus 2003 verlof voorafgaand aan het pensioen toe. Ze gaat akkoord met de aanstelling van Johan Artois als diens opvolger, voor de duur van één jaar.


* * *

Na advies van de Raad van State wordt het ontwerpdecreet betreffende de Europees-mediterrane overeenkomst tussen de Europese Unie en Algerije definitief goedgekeurd. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering keurt de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en Bahrein goed.


* * *

De Vlaamse regering keurt de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en Libië goed. Ze bevestigt het belang dat zij hecht aan de sociale en milieuclausules en hoopt dat deze Overeenkomst kan bijdragen tot de ontwikkeling van Libië en het respect voor internationale normen in het land.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN :

De Vlaamse regering beslist om de huidige administratieve ondersteuning van het Investeringsfonds voor Grond- en Woonbeleid voor Vlaams-Brabant (Vlabinvest), die via een dienstenovereenkomst tussen Vlabinvest en de VHM wordt geregeld, te vernieuwen voor een periode van 3 jaar (tot 31 juli 2006).


---

einde

---



---