Provincie Limburg

Stevige impuls zorgwoningen Zuid-Limburg (154)
Ruim 760.000,- voor 3 projecten

Gedeputeerde Staten (GS) kennen ruim 760.000,- toe aan drie projecten op het gebied van Wonen-Welzijn-Zorg in Zuid-Limburg. Met deze provinciale investeringssubsidie worden in de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Kerkrade 251 zorgwoningen gerealiseerd.

Een van de uitgangspunten van het provinciale programma Wonen-Welzijn-Zorg is dat de zorgwoningen in een dorp of stadswijk moeten staan, midden in de sociale omgeving van de bewoners. De woningen zijn zodanig aangepast, dat de bewoners in hun woning de zorg kunnen ontvangen die zij nodig hebben. Het is belangrijk dat de woningen ingebed zijn in de lokale en regionale infrastructuur op het terrein van welzijn en mobiliteit. Zorgwoningen zijn bedoeld voor ouderen, mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap en mensen met een psychiatrische achtergrond. In de drie projecten waaraan nu geld is toegekend, gaat het om zorgwoningen voor ouderen, waardoor mensen met een indicatie voor een verzorgingshuis in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen.

Beek
Het nieuwe woonzorgcentrum 'Franciscus' krijgt een subsidie van 267.122,-. De Sichting Woon/Zorgcentrum Beek (WZB) is trendsetter op het gebied van het realiseren van zelfstandig wonen op basis van het concept 'scheiden van wonen en zorg'. Er komen 161 plaatsen beschikbaar voor zelfstandig wonenden. De gemeente Beek gaat ook financieel bijdragen aan het project. Over de wijze waarop wordt nog overlegd met de Stichting WZB.

Geleen
Voor het woonzorgcomplex aan de Jos Klijnenlaan te Geleen is een provinciale bijdrage toegekend van 180.000,- waarmee 36 appartementen worden omgebouwd tot zorgwoningen voor ouderen. Dit leidt tot een directe vermindering van de wachtlijsten voor het verzorgingshuis. De woningen hebben een basispakket domotica, dat aangepast kan worden afhankelijk van de vraag en de behoefte van de bewoner. Er is tevens een 24-uurs beschikbaarheid en inzetbaarheid van zorg- en dienstverlening op maat. Het woonzorgcomplex ligt centraal in de wijk en sluit goed aan op het openbaar vervoer.

Kerkrade
In Kerkrade wordt een nieuw wooncomplex gebouwd met 54 zorgwoningen inclusief de benodigde zorginfrastructuur en een aparte ruimte voor de zorggroep Meander die gaat dienen als wijkzorgsteunpunt. GS dragen 270.000,- bij aan het wooncomplex dat door Hestiagroep wordt ontwikkeld.
10-7-2003 17:01