Centraal Planbureau

CENTRAAL PLANBUREAU

Onderwerp: persbericht
Nummer: 26
Datum: 11 juli 2003
Inlichtingen bij Machiel Mulder (tel: 070-3383383), of bij Jacqueline Timmerhuis (tel: 070-3383477, thuis: 070-3225666)

Liberalising elektriciteitsmarkt: lagere prijzen bij goede institutionele vormgeving

Liberalisering van de elektriciteitsmarkt zal leiden tot lagere prijzen voor consumenten als de markt goed is opgezet. Een goede opgezette elektriciteitsmarkt kent voldoende aanbieders van stroom, een dagmarkt waar aanbieders en vragers dagelijks met elkaar kunnen handelen, voldoende grensoverschrijdende transportcapaciteit, en transparante nationale regulering van netwerken. Wanneer een markt niet goed is opgezet, blijven deze resultaten uit en kan liberalising leiden tot hogere elektriciteitsprijzen.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit CPB Document 33, Competition on the European Energy Markets: Between policy ambitions and practical restrictions. Dit document beschrijft de achtergrond en de doelstellingen van het Europese liberalisingsbeleid, verklaart waarom de doelen nog niet zijn bereikt, en bediscussieert de uitdagingen voor de overheid. Het document behandelt met name de elektriciteitsmarkt, maar schenkt ook enige aandacht aan ontwikkelingen op de gasmarkt.

De vijf jaar geleden in gang gezette liberalisering van elektriciteitsmarkten in Europa heeft nog niet overal geleid tot de beoogde toename van de concurrentie met een daaraan gekoppelde verlaging van elektriciteitsprijzen. Marktdominantie van grote bedrijven in een aantal landen en een tekortschietende grensoverschrijdende transportcapaciteit belemmeren de totstandkoming van een Europese elektriciteitsmarkt. Het ontbreken van een gecoördineerd beheer van het internationale hoogspanningsnet leidt er toe dat elektricteitsbedrijven soms moeilijk in andere landen stroom kunnen aanbieden.

In de Scandinavische landen en in het Verenigd Koninkrijk is de ontwikkeling van de elektriciteitsmarkt al ver gevorderd. Dominante bedrijven ontbreken daar, terwijl goed functionerende dagmarkten vraag en aanbod transparant maken. Deze maatregelen hebben geleid tot meer concurrentie tussen de stroomproducenten en daardoor tot lagere prijzen.
Om de liberalisering van de elektriciteitsmarkt goed van de grond te krijgen, zullen overheden in andere landen tegenwicht moeten bieden aan het streven naar marktmacht door producenten, de transportcapaciteit vergroten, de ontwikkeling van transparante markten bevorderen, en nationale regels voor toegang tot netwerken op elkaar afstemmen.

Private bedrijven zullen niet snel investeren in zogenaamde piek-capaciteit, dat is de productiecapaciteit die alleen gebruikt wordt als de elektriciteitsvraag incidenteel heel hoog is. De opbrengsten daarvan zijn onzeker en gering in vergelijking met de kosten die gemaakt moeten worden om de capaciteit permanent ter beschikking te hebben. Dit hangt in belangrijke mate samen met politieke keuzes om dagelijkse veranderingen in de schaarste op de markt niet in de elektriciteitsprijs voor consumenten tot uiting te laten komen. Ook wanneer dat wel geval zou zijn, zullen bedrijven waarschijnlijk niet investeren in reservecapaciteit die heel incidenteel gebruikt zal worden. Dit risico vraagt om aanvullend beleid om de leveringszekerheid te bevorderen. Gedacht kan worden aan het opzetten van een capaciteitsmarkt, waarbij de bedrijven betaald worden voor het hebben van de capaciteit.

Het CPB Document beschrijft ook het proces van liberalisering in de landen die binnenkort tot de EU zullen toetreden. Daaruit blijkt dat de snelheid waarmee de markten worden geopend, sterk verschilt tussen deze landen, net als overigens het geval is tussen de huidige EU-landen.

CPB Document 33, Competition on the European Electricity Markets: Between policy ambitions and practical restrictions, ISBN 90-5833-130-X, kan worden besteld bij:

Bibliotheek Centraal Planbureau
Postbus 80510
2508 GM Den Haag
Telefoon: 070-3383425
Telefax: 070-3383350
E-mail: bibliotheek@cpb.nl

Prijs: 9,00 euro

De publicatie is (gratis) beschikbaar als PDF-file.

| Top | Home | Search | Sitemap |