Politie Twente

vrijdag 11 juli 2003

Mogelijk gevaarlijke slang op industrieterrein Nijverdal

Een werknemer van een hardhoutbedrijf aan de Edisonstraat in Nijverdal stond vandaag oog in oog met een donkergekleurde (mogelijk zwarte) slang met een lengte van circa twee meter. De man bleef ongedeerd. De slang, die zich ophield in een weilandje naast het bedrijf, is sindsdien spoorloos. Een uitgebreide zoekactie leverde niets op, ook niet nadat het meterhoge gras was gemaaid. De politie heeft een sectie ME ingezet om de omgeving verder uit te kammen. Uit voorzorg zijn de omliggende bedrijven inmiddels in kennis gesteld, evenals de huisartsenposten. Uit de beschrijving zou het mogelijk kunnen gaan om een gifslang. Voorzichtigheid is dus geboden.

Ziet u de slang

Blijf te allen tijde vooral kalm. Een slang is banger voor u dan andersom! Bewaar afstand (vijf tot tien meter) en blijf het dier in de gaten houden. Probeer zo spoedig mogelijk contact op te (laten) nemen met de politie. Mocht de slang u binnen een meter genaderd zijn, blijf ook dan kalm en doe vooral niets. Een slang wil graag vluchten en zal op dat moment vanzelf weggaan. Schrik er niet van als de slang imponerend gedrag vertoont, bijvoorbeeld zijn nek opzet. Het betekent helemaal niet dat hij van plan is aan te vallen. Ook dan zal hij juist proberen zo snel mogelijk weg te vluchten. Wat u - als u in contact komt met de slang - vooral NIET moet doen: het dier opjagen, het proberen te vangen of te doden. Sla ook zelf niet op de vlucht.

Bij een eventuele slangenbeet

De overlevingskans bij een slangenbeet is erg groot. Belangrijk is wel om kalm te blijven en niet in paniek te raken. Degene die gebeten is dient zich zo min mogelijk te bewegen en kan het beste per ambulance naar de poli van het ziekenhuis worden overgebracht. Hier kan professionele hulp worden geboden.