Gemeente Annapaulowna

14-7-2003
Gemeente Anna Paulowna op de bres voor veiligheid seizoenarbeiders

Anna Paulowna, 10 juli 2003. Burgemeester Pennink van de gemeente Anna Paulowna heeft de afdelingsbesturen van de Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie (WLTO) en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) een brief gestuurd waarin hij de huisvesting van de seizoenarbeiders in Anna Paulowna onder de aandacht brengt.

Aanleiding voor deze brief is een rapportage van Bouw- en woningtoezicht over de huisvesting van seizoenarbeiders in de gemeente Anna Paulowna.

Veiligheid
In de brief stelt de burgemeester dat bij de huisvesting van seizoenarbeiders de minimale eisen ten aanzien van (brand)veiligheid niet altijd in acht worden genomen. Omdat het niet naleven van deze eisen een gevaar kan opleveren voor de openbare orde en veiligheid zullen medewerkers van de gemeente in de komende dagen en weken inspecties uitvoeren. Bij deze inspecties staat de veiligheid van de te huisvesten seizoenarbeiders voorop. Volgens Pennink is het niet toegestaan slaapplaatsen in de bedrijfsruimten te creëren. Ook het onderbrengen van seizoenarbeiders in caravans in de bedrijfsruimte wordt niet getolereerd, aldus de burgemeester.

Vrijstellingen
Verder blijkt uit de inspectie van de gemeente dat in de Polder veel caravans op terreinen staan zonder dat daarvoor een vrijstelling is verleend in het kader van de Wet op de openluchtrecreatie. De gemeente kan dit niet toestaan en zal de betrokkenen daarop aanspreken. De leden van de WLTO en de KAVB kunnen bij de gemeente vrijstelling aanvragen, waarbij ze aan bepaalde voorwaarden op het gebied van hygiëne en brandveiligheid moeten voldoen.

Informatie
Deze voorwaarden publiceert de gemeente vanaf 14 juli op haar website (www.annapaulowna.nl). Een aanvraagformulier voor de vrijstelling met daarin de voorwaarden is te verkrijgen bij de gemeente of te downloaden op de website. Voor meer informatie kan men contact opnemen met mevrouw Pronk, tel. 0223 53 61 69.

---