Het Nederlandse Rode Kruis

14 juli 2003
Nederlandse Rode Kruis paraat bij 87ste Nijmeegse Vierdaagse

Veel behandelingen zullen blaarbehandelingen zijn

Het Rode Kruis zet een centrale hulpverleningstent op bij de start- en finishplaats. Langs het parcours worden elke dag vijf hulpposten gestationeerd. Verder rijden er twee mobiele EHBO-posten langs de route, hulpambulances bemand door vrijwilligers (verpleegkundigen) van het Nederlandse Rode Kruis. Een bezemwagen 'veegt' de route en gaat op zoek naar deelnemers die de tocht die dag niet kunnen uitlopen.

Blaren, massages, ijsbehandelingen
De medische hulpposten langs het parcours zijn ingericht voor eenvoudige behandelingen, zoals het prikken en verbinden van blaren en het geven van spiermassages en ijsbehandelingen. In de centrale hulpverleningstent, het noodhospitaal, is een opnameafdeling ingericht. Artsen en verpleegkundigen behandelen hier zwaardere kwetsuren aan spieren en gewrichten. Eventueel kunnen wandelaars hier enkele uren ter observatie worden opgenomen. Het noodhospitaal staat in nauw contact met het lokale ziekenhuis.

Communicatie
Het Nederlandse Rode Kruis biedt niet alleen medische hulp. De verbindingsdienst van het Rode Kruis, bestaand uit 35 mensen, regelt de communicatie tussen de organisaties die deelnemen aan de Vierdaagse (waaronder KNBLO), het transportnet, de Centrale Ambulance Post en de reguliere ziekenhuizen. Andere vrijwilligers geven logistieke en facilitaire ondersteuning aan de eigen organisatie.

Meer informatie:

* Eerste hulp bij evenementen

* Website van de Vierdaagse