Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Tropische Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse
Vierdaagse gaat deze week een aantal bijzonder warme dagen tegemoet met tropische temperaturen van 30 graden of meer. Het wordt daarmee de warmste Vierdaagseweek in bijna 10 jaar. In 1994 en 1995 was het tijdens het wandelfeest extreem warm met zelfs temperaturen van 35 graden. Vorig jaar waren de omstandigheden beter met aangename temperaturen.

Wandelaars die flinke afstanden afleggen en langdurig in de buitenlucht doorbrengen, zijn sterk afhankelijk van het weer. Bij grote inspanning kunnen zon en hitte, zeker als de lucht vochtig is, tot een onbehaaglijk gevoel, stress of uitputting leiden, maar ook regen en kou zijn natuurlijk niet prettig. Op 21 juli 1992 werden de Vierdaagse lopers en toeschouwers in de vroege ochtend getroffen door een hevig onweer, dat vooral in de open weilanden een levensgevaarlijke situatie opleverde.

In de jaren 1996-1998 en ook in 2002 was het tijdens de Vierdaagse aangenaam weer met temperaturen tussen 20 en 23 graden. Heel wat aangenamer dan in 1995 toen de laatste dag (21 juli) met 35 graden in Nijmegen de heetste Vierdaagse-dag was in de historie. Door een naderend onweer nam de vochtigheidsgraad van de lucht bovendien toe, waardoor de hitte zeer onaangenaam werd en veel mensen onwel werden.

Ook in 1994 moesten de lopers de afstanden afleggen in de felle zon en temperaturen tussen 25 en 30 gradeen. De ergste hitte kwam gelukkig net na de Vierdaagse: op 24 juli 1994, twee dagen na het wandelfestijn, steeg de temperatuur in Nijmegen tot 35 graden..

Uit de klimatologische gegevens van het KNMI en persoonlijke aantekeningen blijkt dat de Vierdaagse van 1972 in zijn totaliteit de warmste was. Van 18 tot en met 21 juli 1972 noteerde Nijmegen dagelijks temperaturen rond 30 graden en koelde het daar ook 's nachts niet verder af dan 18 tot 20 graden. Ideaal wandelweer met aardig wat zon, aangenamere temperaturen tussen 20 en 25 graden en geen regen kwam sinds het begin van de jaren vijftig tijdens de Vierdaagse maar zes keer voor.

In veel gevallen was het koeler met regenperiodes of buien. Enkele Vierdaagsedagen vielen volledig in het water met langdurig regen bij temperaturen rond 15 graden. In 1999 was vooral de donderdag slecht: het regende de hele dag en het wandelgebied rond Nijmegen kreeg zo'n 10 mm! De koudste start beleefden de lopers in 1971: de eerste dag (20 juli) was het 's ochtends maar 8 graden. De Nijmeegse Zomerfeesten die al het weekeinde voorafgaand aan de Vierdaagse beginnen, kregen zelfs te maken met voor juli zeer lage nachtelijke temperaturen van 3 graden en in de omgeving plaatselijk zelfs vorst aan de grond.

De laatste veertig jaar was het tijdens de hele Vierdaagse slechts vijf keer alle dagen koud met temperaturen tussen 15 en 18 graden. In de meeste gevallen was het normaal Hollands juli-weer: licht wisselvallig met af en toe regen of een bui en middagtemperaturen van ongeveer 21 graden..


---
4-Daagse wandelmarsen
Nijjmeegse Vierdaagsefeesten

Sport in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 14 juli 2003

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI