Gemeente Nieuwegein

Eerste fase Strategische Discussie afgerond

De gemeentelijke organisatie van Nieuwegein is begonnen met het opstellen van een strategisch kader tot 2010 met een doorkijk tot 2020. Jarenlang heeft Nieuwegein in het teken gestaan van groei. Maar de tijd van ongebreidelde groei is voorbij. Nieuwegein wordt van een groeigemeente een beheergemeente. Dit heeft consequenties voor de gemeentefinanciën: het grondbedrijf genereert steeds minder inkomsten. Ook het inwonertal lijkt te stabiliseren en in de toekomst zelfs iets af te nemen, waardoor de magische grens van 60.000 inwoners in het vizier komt. Daarmee worden niet alleen de inkomsten uit het gemeentefonds minder, maar natuurlijk ook de opbrengsten uit de gemeentelijke belastingen. Kortom, de bomen groeien niet meer tot in de hemel. Financieel is Nieuwegein gezond, maar de wensenlijstjes die de collegepartijen, de raad en de Nieuwegeinse samenleving hebben opgesteld, zijn te lang om uit de huidige middelen gefinancierd te kunnen worden. Voorgaande colleges hebben in de operatie Ruimte Maken met interne bezuinigingsmaatregelen geprobeerd de uitgavenkant te beheersen en zo geld vrij te maken voor nieuw beleid. Binnen de organisatie is niet veel bezuinigingsruimte te vinden. Er moeten ingrijpender keuzes worden gemaakt: welke voorzieningen kan de gemeente zich nog wel en welke kan de gemeente zich niet meer permitteren. Deze keuzes hebben gevolgen voor burgers, instellingen of bedrijven. Vandaar dat het huidige college heeft besloten tot het opstellen van een strategisch kader, waarin uitspraken worden gedaan over de positie van Nieuwegein in 2010: welke stad willen we dan zijn, hoe is onze rol in de regio, hoe willen we ons onderscheiden? Op basis van dit strategisch kader kan het college dan beargumenteerd bezuinigingen of ombuigingen voorstellen.

Het strategisch kader wordt ontwikkeld met gebruikmaking van de kennis en ervaring die binnen de gemeentelijke organisatie aanwezig is. De eerste inventariserende fase in dit proces is inmiddels bijna afgerond. In werkgroepen wordt geïnventariseerd welke trends en ontwikkelingen op ons afkomen, wat nu precies de wensenlijstjes zijn van de Nieuwegeinse samenleving en hoe de financiën er precies voorstaan. Wat dat laatste betreft gaat het dan om de vraag welke gelden zijn 'beklemd" doordat ze wettelijk of in meerjarige niet te herziene afspraken zijn vastgelegd. Deze inventarisatieronde speelt zich vooral intern af, wel zullen een aantal betrokken Nieuwegeiners worden gevraagd naar hun idee over de toekomst van Nieuwegein.

Fasering
Uit de inventarisatie komt een nota van uitgangspunten die wordt voorgelegd aan college en raad. De uitgangspunten zijn de basis voor een discussienota met een aantal mogelijke toekomstmodellen voor Nieuwegein met daaraan gekoppeld de financiële consequenties en het mogelijke voorzieningenniveau. Deze toekomstmodellen zijn de basis voor een discussie met de Nieuwegeinse burgers, instellingen en bedrijven. Uiteindelijk beslist de raad voor welk toekomstmodel wordt gekozen. De projectgroep werkt het model uit tot een concreet voorstel met bezuinigingsmogelijkheden en een implementatieplan. In mei 2004 zal het proces zijn afgerond.

Eerste visiegesprekken geweest
Op 26 juni, 1 juli en 2 juli jl. zijn een paar brainstormbijeenkomsten gehouden met Nieuwegeiners, die op persoonlijke titel waren uitgenodigd. Deze gesprekken waren vooral inventariserend. Wat vindt de Nieuwegeiner zoal over de goede en sterke kanten van Nieuwgein? De resultaten uit deze bijeenkomst worden meegenomen in de nota van uitgangspunten. Het verslag van de bijeenkomsten is inmiddels toegestuurd aan de deelnemers.

Invoerdatum 14-7-2003