PERSBERICHT - 2003-07-15

Iedereen kent het begrip, weinigen kennen de data

Vakantiespreiding straks altijd bij de hand

Vakantiespreiding is een begrip, vrijwel iedereen weet wat het is. Maar de meeste Nederlanders (zeker als ze geen schoolgaande kinderen hebben) weten niet wanneer die schoolvakanties precies zijn. De oplossing van dit probleem is de bijzondere z-card ter grootte van een pinpaskaart , waarin al die informatie is opgenomen en die gemakkelijk altijd op zak is te dragen.

De gratis, nieuwe kaart met de naam Noord Midden Zuid, wanneer gaat u erop uit? is een uitgave van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen (OC en W) en Toerisme Recreatie Nederland (TRN). Zij maakt onderdeel uit van een bredere vakantiespreidingscampagne en komt in december 2003 op de markt. Deze z-card geeft een overzicht van de schoolvakanties per regio in Nederland voor de jaren 2004-2005.

Met deze landelijke campagne willen TRN en het ministerie van OC en W met nadruk de consument nog beter op de hoogte brengen van de voordelen van vakantiespreiding. Want, zo blijkt inmiddels, de consument, die verspreid op vakantie in binnen- en buitenland gaat, heeft minder kans op lange files, minder bordjes VOL en minder rijen bij de kassas en de attracties van het pretpark. In een aantal gevallen betekent het ook lagere overnachtings- en vervoerstarieven.

Daarnaast is er voor het binnenlands en uitgaand toeristisch bedrijfsleven een grote kans op een verhoging van de bezetting buiten de schoolvakanties. Ook het voordelige milieu-effect moet niet worden onderschat.

Qua vorm en inhoud (een vakantie-overzicht van twee jaren) heeft de z-card een bewaarfunctie. Naast de schoolvakanties staan ook de data van andere feestdagen vermeld. De gratis z-card is vanaf december onder meer verkrijgbaar bij de VVV-kantoren, bibliotheken en reisbureaus. Tegelijkertijd kan de consument voor al deze informatie ook terecht op een daarvoor speciaal ontwikkelde internetsite.

Voor meer informatie over de totale campagne en deelname aan de bijzondere z-card, kan contact worden opgenomen met Famke van der Lep, tel. 070 3 705 555.

Achtergrondinformatie vakantiespreiding:

Doel van de vakantiespreiding is tegemoet komen aan het steeds gevarieerder wordende vakantiepatroon van de Nederlandse bevolking en van de buitenlandse toeristen die in Nederland hun vakantie doorbrengen. Voor de spreiding van de zomervakantie is Nederland verdeeld in drie regios, namelijk Noord, Midden en Zuid.

De vakantiedata die zijn aangegeven gelden voor alle basisscholen, speciale scholen voor basisonderwijs, scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en scholen voor (speciaal) voortgezet onderwijs. De scholen voor in het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs bepalen zelf de vakanties.

De vakantieperioden van de zomervakantie zijn wettelijk vastgesteld. Voor de overige vakanties geeft het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen (OC en W) adviesdata. Deze data zijn niet voor het hele land gelijk.