Korps: Friesland, plaats: Fryslân 15-07-2003
Politieberichten 14/7 (13.00 uur) t/m 15/7 (07.00 uur)

Buitenpost: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 11.35 uur vond een aanrijding plaats op de kruising Parklaan en Bernhardlaan. Een 17-jarige inwoner van Kolumerzwaag en bestuurder van een bromfiets kwam vanuit de Bernhardlaan. Op de kruising verleende hij geen voorrang aan de voor hem rechts komende personenauto, bestuurd door een 45-jarige inwoner van Buitenpost. Met een open beenbreuk is de 17-jarige per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Sionsberg te Dokkum.

Midsland: dief aangehouden(br> Maandag omstreeks 12.40 uur werd op het strand van Midsland een 25-jarige inwoner van De Blesse aangehouden. Hij had kort ervoor een portemonnee en een telefoon gestolen. Een 62-jarige inwoner van Andijk en een standwacht hadden de man achtervolgt. Bij de fouillering genoemde goederen aangetroffen en ook nog een andere portemonnee. Deze bleek hij gisteren te hebben weggenomen. De eigenaar van deze portemonnee komt nog aan het bureau in Heerenveen voor het doen van aangifte. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Drachten: winkeldief aangehouden
Maandag omstreeks 14.00 uur werd in een supermarkt aan de Dwarswyk een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had 2 flessen waspoeder weggenomen. Aangifte hiervan werd gedaan door een 27-jarige inwoner van Drachten. Afgehandeld via Kort-Om.

Sneek: zakkenrollerij
Maandag tussen 15.15 en 15.30 uur was een 37-jarige inwoonster van Sneek aan het winkelen in een kledingzaak aan de Oosterdijk In de zaak is vermoedelijk haar portemonnee gerold. Dit zou mogelijk gedaan zijn door een donkergetinte man en vrouw. Signalement man: 35-40 jaar, lengte ongeveer 160-165, Hindoestaan uiterlijk, slank postuur en kort zwart haar. De vrouw leeftijd ongeveer 35-40 jaar, lengte 160-165, Hindoestaan, vadsig figuur en lang donker haar in een staart. In de portemonnee zat wat geld, bankbescheiden en lidmaatschapskaarten.

Witmarsum: snelheidsovertreding
Maandag omstreeks 13.20 uur werd op de Rijskweg A7 onder Witmarsum een 21-jarige inwoner van Arum en bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Na correctie reed hij aldaar met een snelheid van 171 km per uur, terwijl 120 km per uur is toegestaan. Proces-verbaal wordt opgemaakt en rijbewijs is ingevorderd.

Sneek: zakkenrollerij
Maandag tussen 16.00 en 16.05 uur winkelde een 46-jarige inwoonster van Sneek in een supermarkt aan de Louw Doniastraat. Zij had haar tas met daarin de portemonnee in het winkelwagentje gezet. Op een gegeven moment was ze even het zicht kwijt op haar tas en ontdekte even later dat de portemonnee uit te tas was gehaald. Wat geld en bankbescheiden.

Kornwerderzand: snelheidsovertreding
Maandag omstreeks 13.50 uur werd tussen de sluizen Kornwerderzand op de Rijksweg A7 noord een 33-jarighe inwoner en bestuurder van een personenauto gecontroleerd op snelheid. Hij reed na correctie aldaar met en snelheid 126 km per uur, terwijl daar 80 km per uur is toegestaan. Tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt en is zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: straatroof
Dinsdag omstreeks 01.00 uur reed een 21-jarige inwoonster van Drachten op haar fiets op de rijbaan van de Sydwende. Op een gegeven moment komt er een man naast haar fietsen en spreekt haar aan. Zij had een mobieltje in haar hand, omdat zij zojuist met haar vriend had gebeld. Zij negeert de fietser en laat zich wat afzakken. De man komt vervolgens weer naast haar fietsen en roept onder bedreiging van een mes Give me your phone. Ondanks dat het een klein mesje was, voelde de 21-jarige zich bedreigd en gaf haar mobieltje af. Signalement: negroïde man, rond de 20 jaar, zwart kort haar en droeg een donkergrijze trui en donkere broek.

Sneek: uitslaande brand
Dinsdag omstreeks 00.16 uur werd melding gemaakt van een uitslaande brand in een loods van een watersportbedrijf genaamd Holiday Boatin aan de Eeltjebaasweg. Achter de woonboerderij staan 2 aan elkaar gekoppelde loodsen. In de achterste loods was de brand uitgebroken. De brandweer was zeer snel ter plaatse en kon voorkomen dat het woonhuis vlam zou vatten. De dochter van de eigenaresse werd wakker van een paar harde knallen. Ewr explodeerden een paar gasflessen in de loods. Om 01.09 uur was men de brand meester. Salvage is ter plaatse geweest. In de loods was verf opgeslagen en stonden 3 boten. De oorzaak van de brand is nog niet bekend geworden. De technische recherche zal een onderzoek instellen. De omvang van de schade is ook niet bekend.

Franeker: aanrijding met rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 1.10 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op Oud Kaatsveld. Een 18-jarige inwoner van Franeker en bestuurder van een personenauto reed op de Leeuwarderweg richting Oud Kaatsveld met een snelheid van ongeveer 80 km per uur. In de bocht voor de brug ter hoogte van de Stadsherberg ligt een lange haakse bocht. Hij nam deze bocht en in de gehele bocht werd een wringspoor zichtbaar. De bestuurder heeft te hard gereden en zodoende reed hij tegen de brugleuning en kwam op de brug tot stilstand. De brugleuning zit vast aan een woning en door de aanrijding ontstonden er scheuren in de muur. Auto was zwaar beschadigd. Verwondingen bestuurder vielen mee. Hij had wel gedronken. Op het bureau blies hij 600 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur. Tegen de bestuurder zal proces-verbaal worden opgemaakt en tevens is zijn rijbewijs in beslag genomen.

Drachten: aanrijding met lestel en rijden onder invloed

Maandag omstreeks 23.30 uur reed een 26-jarige inwoner van Drachten en bestuurder van een personenauto over De Stal. Waarschijnlijk door een te hoge snelheid in een bocht in de weg belandde de auto in de berm en kwam tot stilstand na een paar bomen geraakt te hebben. De bestuurder kon zelf de auto verlaten en de passagiere, een 22-jarige inwoonster van Drachten. is door de brandweer uit de auto gehaald. Beiden zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe. Ter plaatse werd geen blaastest afgenomen gezien de verwondingen van de bestuurder. Hij had wel gedronken. In het ziekenhuis weigerde de bestuurder mee te werken aan een bloedproef, ook na vordering van een Hulpofficier van Justitie. Tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt. De bestuurder had een zwaar verstuikte linkerenkel en bekkenletsel. De passagiere had een behoorlijke snee in de rechterelleboog en een breuk in haar rechteronderarm.

Bureau Communicatie tel: 0900 8844