Inspectie Werk en Inkomen

Risico's bij uitvoering bijstandswet bij woonwagenbewoners

Vijftien van 29 onderzochte gemeenten geven aan dat ze problemen of knelpunten ervaren bij de naleving van de Algemene bijstandswet (Abw) bij woonwagenbewoners. 22 van de onderzochte gemeentebesturen hebben geen specifieke aanpak die is gericht op het voorkomen of aanpakken van deze problemen. Dit constateert de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) in haar vandaag uitgebrachte rapport 'Gemeentelijk beleid en handhaving van de bijstandswetgeving bij woonwagenbewoners'. De inspectie ziet de geconstateerde problemen als een risico voor een rechtmatige uitvoering en de handhaving van de Abw.

In de 29 gemeenten die de inspectie heeft onderzocht, varieert het percentage woonwagenbewoners dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering tussen tien en tachtig. Vijftien gemeenten geven aan problemen of knelpunten te ervaren bij de naleving van de Abw bij woonwagenbewoners. Bijvoorbeeld om het inkomen, het vermogen en de woonvorm te controleren van woonwagenbewoners die een bijstandsuitkering ontvangen. Gemeenten ervaren ook problemen bij het begeleiden van woonwagenbewoners naar werk. Een deel van de gemeenten geeft aan ook knelpunten te ervaren in zijn omgang met woonwagenbewoners en ziet culturele belemmeringen.

22 van de betrokken gemeentebesturen geven aan geen specifieke aanpak te hebben die is gericht op het voorkomen of aanpakken van problemen bij woonwagenbewoners. De redenen daarvoor zijn dat men geen verschil wil maken in behandeling of dat woonwagenbewoners geen specifieke aandacht nodig hebben. Wanneer gemeenten wel een specifieke aanpak hanteren, gaat het meestal om afspraken met justitie of betrokkenheid bij een gezamenlijke aanpak van de handhaving van regels op alle relevante beleidsterreinen, zoals bouwregelgeving, huisvesting en werk en inkomen. Deze samenwerking met andere betrokkenen is nog niet in alle gemeenten gerealiseerd.

De inspectie concludeert dat de problemen die de gemeenten noemen bij het naleven van de Abw ten aanzien van woonwagenbewoners een mogelijk risico inhouden voor een rechtmatige uitvoering en de handhaving van de Algemene bijstandswet.

De inspectie heeft in maart 2003 geïnventariseerd of gemeentebesturen problemen ervaren bij de naleving van de Abw ten aanzien van woonwagenbewoners en of de gemeentebesturen beleid formuleren en uitvoeren dat gericht is op de aanpak van die problemen. De inventarisatie geeft op basis van een representatieve steekproef inzicht in hoe een aantal gemeenten met een relevant geachte populatie woonwagenbewoners bij deze groep omgaat met de naleving van de bijstandswetgeving. Kenmerken die in deze inventarisatie zijn benoemd kunnen niet worden toegekend aan individuele woonwagenbewoners.

persbericht IWI, 15 juli 2003