Gemeente Maastricht

Maastricht als Europese gaststad

Plotseling was Maastricht wereldnieuws. Twaalf jaar geleden werd in de tot dan toe relatief onbekende stad geschiedenis geschreven. Het Verdrag van Maastricht bepaalde de economische en monetaire eenwording van de Europese Unie. Daarmee nam de naamsbekendheid van de provinciale hoofdstad een hoge vlucht. In ieder geval in Europa werd Maastricht de stad van de euro. Dit najaar is Maastricht opnieuw de gaststad voor enkele bijeenkomsten van Europese leiders. En Maastricht bereidt zich al volop voor.

Enkele bijeenkomsten zijn al definitief in Maastricht geboekt: de Nederlands-Duitse Conferentie, de Standing Committee Raad van Europa in november van dit jaar, en een bijeenkomst van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) waaraan vijfenvijftig landen deelnemen in december. De verwachting is dat in juli 2004 Maastricht de primeur krijgt van de eerste vergaderingen van de dan uitgebreide Europese Unie. Vaststaat dat in elk geval de Informele Milieuraad en de Informele Sociale Raad in Maastricht vergaderen. Maastricht lobbyt nog altijd om het gastheerschap van meer politieke vergaderingen.

Impuls
Voor Maastricht zijn dergelijke bijeenkomsten en vergaderingen een reusachtige impuls voor de eigen naamsbekendheid en het imago. Na de van 1991 en het Verdrag van Maastricht is het helaas niet precies gemeten, maar iedere ondernemer in Maastricht merkte het verschil. "Maastricht had in één keer wereldwijde naamsbekendheid gekregen", vertelt wethouder John Aarts (Economische Structuurversterking). "Dat had een geweldig effect op het bedrijfsleven, het congrestoerisme, het dagjestoerisme. Het leverde de stad Maastricht een aanzienlijke economische impuls op. Onze stad kreeg een geprofileerd en zorgvuldig vormgegeven imago: de stad van de Bourgondische geneugten, met een volwassen horeca en mogelijkheden om luxe te winkelen. Maar ook de stad van congresbedrijvigheid, in de Europese driehoek met Aken en Luik die het Europese achterland ontsluiten. Stad van een van de hardst groeiende universiteiten van Nederland."

Wereldsucces
Aarts vervolgt: "We willen tijdens de komende Europese bijeenkomsten deze naamsbekendheid uitbouwen, maar vooral onder de aandacht brengen dat het hier uitdagend werken is. Maastricht beschikt over een aantrekkelijk ondernemings- en vestigingsklimaat, wat directe voordelen biedt voor het bedrijfsleven. Eigenlijk zijn we als stad voortdurend bezig met de naamsbekendheid van Maastricht. Bij de Europese vergaderingen die op stapel staan, ligt een kans. Wat betreft onze naamsbekendheid kunnen al van een wereldsucces spreken, nu moeten we zorgen dat we goed op stoom blijven. Met de nadruk op werkgelegenheid." En dus organiseert Maastricht tijdens de diverse overleggen een aantal nevenactiviteiten, in samenwerking met de Provincie, het MECC en de VVV. Ton Wanders is druk bezig als programmamanager Gemeente Maastricht de samenwerking af te stemmen en te coördineren.

Grote evenementen
Rondom de Europese overleggen in Maastricht worden de mogelijkheden bekeken voor vier grote evenementen. Er zijn plannen voor een Europese Architectuur Manifestatie, een project met jonge kunstenaars uit de nieuwe lidstaten van de EU, een programma getiteld `Forts and Lights Maestricht-Maastricht' in samenwerking met Lille en, tot slot, een programma rondom de Heiligdomsvaart. "De rol van de gemeente is hierin vooral faciliterend", aldus Wanders. "Dit betekent dat de gemeente dus niet zozeer zelf de evenementen organiseert, maar bestaande initiatieven en voorstellen van verschillende organisaties ondersteunt. Rode draad voor de evenementen die tijdens de bijeenkomsten zullen worden georganiseerd, is het thema `2004 Maastricht - Europa'. De kunst- en architectuurmanifestaties onderstrepen bijvoorbeeld de culturele rol die Maastricht in Euregionaal en Europees verband inneemt. Op een dergelijke manier zal de gemeente ook de Heiligdomsvaart, die maar eens in de zeven jaar plaatsvindt, en de samenwerking met de Franse stad Lille ondersteunen."

Aansluiting
Gemeente Maastricht heeft in de Maastrichtse VVV een partner voor de ondersteuning. De VVV richt zich specifiek op de promotie van de stad. Marcel Knols, directeur van de Maastrichtse VVV: "Om de stad Maastricht in de periode van de Europese bijeenkomsten zo sterk mogelijk te profileren proberen we in overleg met de gemeente zo veel mogelijk initiatieven van organisaties te verzamelen, en die aansluiting te laten zoeken bij het thema `Europa'. Hoe meer alle neuzen dezelfde richting op wijzen, hoe beter Maastricht door de VVV `in de markt te zetten' is." De VVV stelt bijvoorbeeld een boekje samen voor de pers en congresdeelnemers. "De mensen moeten het gevoel krijgen dat Maastricht geweldig is om congressen te organiseren en bovendien de moeite waard om daarna nog eens privé, met het gezin, een weekje terug te komen", aldus Knols.

Opsteker
Een andere belangrijke partner is MECC Maastricht, het Maastrichts Expositie en Congres Centrum. Ook MECC Maastricht heeft regelmatig contact met de gemeente, de Provincie en de VVV om alles zo gesmeerd en professioneel mogelijk te laten verlopen. De meeste bijeenkomsten zullen plaatsvinden in het Provinciehuis en hotels, maar MECC Maastricht zal de bijeenkomst van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) aanstaande december ontvangen, daartoe aangewezen door een commissie van Buitenlandse Zaken. MECC Maastricht is in felle competitie met andere congrescentra geweest. Uiteindelijk bleek het MECC het beste te voldoen aan het verlanglijstje en de eisen van Buitenlandse zaken. Maurice van der Linden, manager communicatie van MECC Maastricht: "Het is al bijzonder dat de OVSE in Nederland bijeenkomt, en al helemaal bijzonder dat dat ook nog in Maastricht kan gebeuren. Dat is een geweldige opsteker voor ons. Onze directeur Erik Rosier zei: `Het voelt alsof je de Olympische Spelen hebt binnen gehaald.' Het is natuurlijk een commercieel succes en het geeft aan hoe goed we als organisatie in elkaar zitten."

Kans
Kortom, de op stapel staande Europese bijeenkomsten zijn voor veel organisaties en hun medewerkers nu al aan de orde van de dag. Het zal een uitgelezen kans zijn Maastricht nog eens extra op de voorgrond te plaatsen en de nadruk te leggen op de economische mogelijkheden van de stad. Gemeente Maastricht geeft hiermee haar doelstelling `werk-werk-werk' een stevige duw in de rug.