Ingezonden persbericht


Rode Kruis vangt slachtoffers hitte op

Hoge temperaturen op eerste dag Nijmeegse Vierdaagse

Nijmegen, 15 juli 2003

De medische dienst in de centrale hulpverleningstent draaide overuren op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse. Ruim na het middaguur werden de slachtoffers van de hoge temperaturen in groten getale binnengebracht. Vijf artsen en 19 verpleegkundigen zijn constant in de weer. Omdat ook mensen in de wachtruimte flauwvallen, voorziet het Rode Kruis de wachtenden van drankjes.

Hulpverleners van het Rode Kruis hadden zich voorbereid op de behandeling van wandelaars die door de hitte waren bevangen. Slachtoffers van de zomerse temperaturen werden zo goed mogelijk ter plaatse behandeld. Hun temperatuur en polsslag werd bekeken, ze kregen de kans om even bij te komen en kregen lauwe isotonedrank aangeboden. Als hun situatie niet verbeterde, werden ze naar de eerste-hulppost vervoerd.

In de blarenpoli op de start/finislocatie staan 72 brancards en 80 vrijwilligers klaar voor blarenbehandeling. Bovendien is een behandelingscentrum ingericht met 9 cabines voor ernstiger kwetsuren door overbelasting. Op de Wedren, het gebied rondom de start/finish, is een team van 20 EHBO-ers actief.Duidelijk herkenbaar aan een hoog vlaggetje dat op hun rugzak vastzit en boven de mensenmassa uitsteekt, kunnen zij door omstanders worden ingeschakeld. Vier hulpambulances rijden langs de route.

Op de vier rustplaatsen meldden zich 320 deelnemers. Het gaat daarbij om een tussenstand tot 13.00 uur. De eerste rustplaats ging open om 03.00 uur. De hulpverlening gaat door zolang dat noodzakelijk is, gezien de omstandigheden zeker tot 23.00 uur.

In totaal zijn 375 Rode-Kruisvrijwilligers actief tijdens de Vierdaagse. Voor de hulpverlening werkt het Rode Kruis nauw samen met de Koninklijke Landmacht en het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Het Nederlandse Rode Kruis biedt niet alleen medische hulp: de verbindingsdienst, bestaand uit 35 personen, regelt vanuit de centrale post in het Keizer Karel College de communicatie tussen de deelnemende organisaties. Andere vrijwilligers geven logistieke en facilitaire ondersteuning aan de eigen organisatie.