Katholieke Universiteit Nijmegen

Benoeming Faculteit der Medische Wetenschappen UMC St. Radboud Dr. Gosse Adema benoemd tot hoogleraar Moleculaire Immunologie Dr. G.J. Adema is met ingang van 1 juli 2003 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen / UMC St. Radboud van de Katholieke Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Moleculaire Immunologie. Het betreft een leerstoel op persoonlijke titel.

Gosse Jan Adema (1962) studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er in 1991 op een moleculair biologische studie. Van 1991 - 1994 werkte hij als post-doc bij het Nederlands Kanker Instituut te Amsterdam en kwam in 1994 met Carl Figdor naar Nijmegen naar de nieuw opgerichte afdeling Tumorimmunologie van het UMC St Radboud. Sinds 2000 is dr. Adema daar universitair hoofddocent. Tevens is hij hoofd van die onderzoeksgroep en waarnemend hoofd van de afdeling Tumorimmunologie.
Deze afdeling is een fundamenteel onderzoekslaboratorium dat tot doel heeft nieuwe inzichten te verkrijgen in de rol van het immuunsysteem bij de afweer tegen hematologische en solide tumoren. Men probeert meer zicht te krijgen op hoe we ons immuunsysteem beter kunnen inzetten in de strijd tegen kanker. Hierbij staan de rol van antigeen presenterende dendritische cellen en de recent beschreven regulatoire T-cellen in de aansturing van het immuunsysteem centraal. 15-7-2003