Actueel

Staking bij Aldi verboden

Bron: Rechtbank Utrecht

Datum actualiteit: 17-07-2003

De president van de rechtbank Utrecht, mr. H.N. Brouwer, heeft Aldi Best BV in het gelijk gesteld in een kort geding over de werkstaking bij het distributiecentrum van Aldi in Best (NBr).

De FNV had gisteren een wilde staking die enkele dagen geleden bij Aldi was uitgebroken, overgenomen nadat een poging tot bemiddelen door de FNV was mislukt. Aanleiding voor de wilde staking was het op non-actief stellen van twee werknemers; volgens de FNV was er al enige tijd sprake van steeds slechtere omgangsvormen van het management met het personeel. De FNV eiste van Aldi onder meer intrekking van de maatregelen tegen de twee geschorste werknemers, een gesprek tussen de directeur van de Aldi Holding en de werknemers en doorbetaling van loon over een stakingsdag.

De president heeft geoordeeld dat de eisen van de FNV, naar de maatstaven van het Europees Sociaal Handvest, geen staking rechtvaardigen. Het stakingsrecht is bedoeld voor geschillen tussen werkgevers en werknemers over zaken waar sociale partners normaliter collectief over onderhandelen. Daarvan was hier geen sprake. Bovendien achtte de president de staking buiten proportie gezien de inhoud van de eisen.

De president heeft de FNV daarom opgedragen zich verder te onthouden van het oproepen tot werkstakingen of andere acties bij Aldi en om binnen 12 uur na de uitspraak haar leden te instrueren om van verdere actie af te zien.

De volledige tekst van de uitspraak wordt in de loop van de volgende week gepubliceerd op de internetsite `Rechtspraak.nl' (Rechtbank Utrecht, onder: Recent toegevoegde uitspraken).