Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Amerika ondanks schandalen grootste donateur Vaticaan

Ondanks de vele schandalen binnen de Amerikaanse rk-kerk hebben de gelovigen van Amerika in 2002 het meeste geld aan het Vaticaan gedoneerd. Waarnemers voorspelden vorig jaar een dramatische daling van de Amerikaanse donaties vanwege de vele gevallen van seksueel kindermisbruik door priesters in verscheidene bisdommen in de VS.

Na de Amerikanen dragen eerst de Duitse en vervolgens de Italiaanse katholieken het meeste bij aan het Vaticaanse budget. "Dit jaar ontvingen we 1 miljoen euro méér aan donaties", zei kardinaal Sebastiani. "Dat is opmerkelijk, omdat het voor iedereen een moeilijk jaar is geweest. Ik was daarom echt verbaasd. In moeilijke tijden denken mensen dus blijkbaar niet alleen aan zichzelf, maar ook aan anderen; en dat is heel christelijk."

De Amerikaanse rk-kerk werd vorig jaar overspoeld met gevallen van seksueel kindermisbruik door priesters. Het Vaticaan ging eind vorig jaar akkoord met een nieuw beleid van de Amerikaanse bisschoppen voor de aanpak van geestelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Priesters die verdacht worden van seksueel misbruik van minderjarigen worden door het nieuwe beleid voor een kerkelijke 'rechtbank' te gebracht. Als ze schuldig worden bevonden, worden ze uit hun ambt ontheven

---


---

Laatst gewijzigd: 17-07-2003