Ministerie van Justitie

Aanpak vaardigheden ter voorkoming recidive
17 juli 2003

Justitie gaat een effectief Engels programma uittesten om recidive van ex-gedetineerden te voorkomen. Dit gebeurt in het kader van het programma Terugdringen Recidive, dat onderdeel uitmaakt van het Veiligheidsprogramma. Uit onderzoek naar misdaadopwekkende factoren bij gedetineerden blijkt dat veel Nederlandse gedetineerden slecht scoren op het terrein van bepaalde vaardigheden zoals het oplossen van problemen, het beheersen van impulsen en het onder controle houden van emoties. Uit buitenlands onderzoek was al bekend welke factoren samenhangen met herhaling van misdrijven. Nu is ook een eerste inventarisatie van de problematiek bij Nederlandse gedetineerden gemaakt.

Er zijn factoren die bijdragen aan het plegen van delicten en die daardoor ook ten aanzien van recidive een voorspellende waarde kunnen hebben. Sommige van deze factoren zijn veranderbaar, zoals het gedrag van de gedetineerde of de manier waarop hij gehuisvest is. Vooral rond deze dynamische factoren kunnen ingrepen op maat worden aangeboden en dit blijkt in het buitenland een effectieve aanpak bij het terugdringen van recidive.

De analyse van problemen van de Nederlandse gedetineerden staat in het rapport Prevalentie van criminogene factoren bij mannelijke gedetineerden in Nederland.