Het Nederlandse Rode Kruis

17 juli 2003
Tweede dag Vierdaagse: warmte eist zijn tol

Topdrukte bij de blarenprikkers

De warmte eist zijn tol. De hulpverleners gebruikten meer leukoplast dan tijdens de voorgaande jaren. Eind van dag twee is de totaalstand 18 kilometer leukoplast. Hele voeten worden dakpansgewijs ingetaped. Een tijdrovende klus. Twee voeten duren 1 tot 1,5 uur. Totaal klopten ruim 1600 wandelaars aan voor een blaarbehandeling en 450 voor een medische behandeling.

Tweede huid

Dolores wordt behandeld

Dolores Dequerdes Vazques (32) uit Muiden is er blij mee. Ze ligt op haar buik op een behandeltafel op rustpost 3. Nog tien kilometer te gaan. ´Ik loop de route zeker uit. Tijdens mijn training behandel ik mijn voeten zelf. Maar dit voelt wel heel anders. Mijn eigen materiaal hou ik vandaag in mijn tas.´De hulpverlener aan het eind van de baar is tevreden. ´We hebben eigenlijk een tweede huid aangebracht. Daar kan ze voorlopig goed op voort.´

De route voerde langs Wijchen en Beuningen. Dankzij wat wind was de tocht goed vol te houden. Behandelingen voor flauwte door oververhitting vielen mee in verhouding tot de eerste dag. De centrale behandelpost bij de start/finishlocatie was open tot 23.00 uur en had in tijdens die laatste uren vooral te maken met blaarbehandelingen.

Nauwe samenwerking
In totaal zijn 375 Rode-Kruisvrijwilligers actief tijdens de Vierdaagse. Voor de hulpverlening werkt het Rode Kruis nauw samen met de Koninklijke Landmacht en het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Het Nederlandse Rode Kruis biedt niet alleen medische hulp: de verbindingsdienst, bestaand uit 35 personen, regelt vanuit de centrale post in het Keizer Karel College de communicatie tussen de deelnemende organisaties. Andere vrijwilligers geven logistieke en facilitaire ondersteuning aan de eigen organisatie.

Meer informatie:

* Eerste hulp bij evenementen

* Website van de Vierdaagse