Gemeente Kerkrade

17.07.03: Positief perspectief financiën Kerkrade

Het perspectief met betrekking tot de financiën van de gemeente Kerkrade is positief. Tijdens de voorbereidingen voor de begroting van 2004 en de meerjarenplanning is gebleken dat ondanks de verslechterde financiële en economische situatie de begroting voor het jaar 2004 en het financieel perspectief tot en met 2007 sluitend zijn.

Financieel vooruitzicht
Op dit moment staat de financiële positie van de overheden onder druk. Ondanks deze druk zal het college van de gemeente Kerkrade aan de raad een sluitende meerjarenbegroting 2004-2007 aanbieden. In de meerjarenbegroting zijn door wethouder Willems van financiën al alle rijksbezuinigingen verwerkt die via de zogenaamde circulairen van maart en juni aan de gemeenten zijn meegedeeld. Voor de gemeente Kerkrade komt de bezuiniging van het Rijk neer op een bedrag van ongeveer 4 miljoen euro over de jaren 2004-2007.

Goede resultaten
Belangrijk is het om te noemen dat het sluitend hebben van de begroting niet heeft geleid tot een aanzienlijke lastenverzwaring voor de burgers van Kerkrade. Deze is zelfs heel beperkt gehouden. Daarnaast is de reservepositie van de gemeente in overeenstemming gebracht met de opvattingen van de provincie. Ook is voor de komende jaren rekening gehouden met de financiering van de grotere projecten zowel binnen de gemeente als in Parkstad-Limburg-verband.