Gemeente Nuth


17-07-2003

Geringe legionellaverontreiniging in sporthal Gitek door preventief onderzoek gestopt

Preventief onderzoek heeft de aanwezigheid van de legionellabacterie in één douchekop van sporthal Gitek aangetoond. Volgens de richtlijnen van VROM en GGD leverde de concentratie van legionella geen direct gevaar voor de volksgezondheid op. In goed overleg met de beheerder van sporthal Gitek zijn daarna onmiddellijk de vereiste voorzorgsmaatregelen genomen: de doucheruimte is gesloten, de waterleidingen zijn gereinigd en er zijn nieuwe watermonsters genomen. Er is géén legionella meer aangetroffen in de sporthal Gitek.

Adequate aanpak voorkwam gevaar van besmetting
Op 18 juni jl. kreeg de gemeente de uitslag binnen van het preventief onderzoek van 4 juni jl. dat één douchekop met legionella was verontreinigd. Vervolgens zijn de waterleidingen gereinigd. Op 2 juli jl. is het water bemonsterd voor nieuw laboratoriumonderzoek. De uitslag van dit onderzoek werd op 10 juli jl. door het laboratorium aan de gemeente bekend gemaakt. Deze monsters wijzen uit dat de maatregelen hebben geholpen. De sporthal Gitek vormt geen besmettingsbron van legionella.

Geen gevaar voor de volksgezondheid
In dit geval bleek het type legionella (Non-pneumophila, Type 3) dat werd aangetroffen, het minst gevaarlijke type te zijn. De hoogte van de concentratie die in de douchekop werd aangetroffen was ook gering. De kans op besmetting en het risico van ziek worden, was dus uiterst klein.

Richtlijnen VROM
De gemeente Nuth handelde volgens de richtlijnen van VROM. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op www.vrom.nl of www.legionellavraagbaak.nl.