KPMG


Richtlijn gaat prijzen bancaire producten ingrijpend veranderen

17 juli 2003

De invoering van Bazel II, de internationale richtlijn die banken voorschrijft hoeveel reserves zij minimaal moeten aanhouden om mogelijke verliezen in hun activiteiten te kunnen opvangen, heeft ingrijpende gevolgen voor de prijsstelling van de producten van banken.

Onder de nieuwe regelgeving zal bij het vaststellen van de reserves meer rekening moeten worden gehouden met het daadwerkelijke risico dat de bank met een bepaald product loopt. Banken zullen dit risico verwerken in de prijzen van hun producten. Dit betekent dat bepaalde producten en diensten niet langer rendabel aan te bieden zijn en het speelveld van de banken drastisch zal wijzigen. Banken zullen zich beraden op de segmenten waarin zij opereren en kiezen voor die producten die bij een gewenst risico het meest gunstig rendement op het eigen vermogen opleveren. Dit betekent dat zij zich uit bepaalde segmenten zullen terugtrekken en producten en diensten zullen afstoten. Dit zal leiden tot een toename van het aantal niche spelers, banken die zich op een beperkt segment van de markt richten. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG naar de invoering en voortgang van de Bazel II-richtlijn bij banken. De richtlijn moet eind 2006 in werking treden.

Banken zullen het hun klanten in de toekomst bovendien een stuk lastiger gaan maken, constateert Roel Menken van KPMGs Financial Services. Voor het verstrekken van een krediet zullen zij meer informatie moeten verzamelen, zodat een betere inschatting kan worden gemaakt van de verwachte ontwikkelingen in de kredietwaardigheid. Dit kan ook leiden tot het verzoek om meer informatie aan klanten. Aangezien banken verschillende modellen gebruiken en dus afwijkende historische verliezen hebben, zal het voor de klant interessanter worden om een aantal offertes op te vragen en de mogelijkheid te heroverwegen om direct zelf te acteren op de kapitaalmarkt. Daarnaast zullen banken meer informatie moeten gaan verstrekken aan de financiële markten, rating agencies en aan de toezichthouder. De kwaliteit, consistentie en inzichtelijkheid van deze informatie zijn van groot belang. Dit betekent dat samenwerking tussen afdelingen als corporate communicatie, financial control en risicomanagement van groot belang wordt.

Naast de gevolgen voor banken en hun klanten zal Bazel II ook invloed hebben op de rating agencies. Menken: Zij zullen door de interne risicomodellen die banken gaan hanteren veel minder als belangrijkste informatiebron voor banken gelden. De agencies moeten echter wel aan de verschillende toezichthouders kunnen tonen dat de door hen afgegeven ratings van dusdanige kwaliteit zijn dat deze gebruikt kunnen worden binnen het raamwerk van Bazel II. Voor de toezichthouders betekent Bazel II dat het toezicht op banken anders zal moeten worden ingericht. De toezichthouder zal zich steeds meer een oordeel moeten vormen van de economische werkelijkheid en van de kwaliteit van de interne organisatie. Hierdoor zullen ook zij de komende jaren moeten investeren in kennis en expertise. Daarnaast is het interessant te zien welke rol de toezichthouders gaan opeisen onder pilaar 2 van het nieuwe akkoord. Deze biedt de toezichthouder de mogelijkheid om banken te straffen voor inadequate processen middels een additionele kapitaalverplichting. Toezichthouders zullen hier verschillend mee omgaan, hetgeen kan leiden tot een verstoring van het beoogde level-playing field.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039