Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2003- 28

Collegevergadering van dinsdag 17 juli 2003

Subsidie voor de `nacht van het geluid
'.

B en W hebben besloten een financiële bijdrage tot een maximum van EUR 2765 te verlenen aan de Stichting Cultuur en Media Twente voor de organisatie van de `Nacht van het geluid.'
In de nacht van 15 op 16 november, tussen 19.00 en 04.00 uur, wordt via Enschede FM een multimediaal evenement uitgezonden. Tijdens deze radiomarathon zullen Enschedeërs kunnen luisteren naar mediakunstenaars en musici uit Enschede en omgeving die geluidscollages, hoorspelen en moderne muziek laten horen. Bovendien is er een forumdiscussie en worden de deelnemers geïnterviewd. Tijdens deze nacht wordt er samengewerkt met Enschedese instellingen die zich bezighouden met media- en/of geluidskunst zoals PlanetArt, Stichting Tart en de mediakunsafdeling van de AKI. De Enschedese bevolking kan eveneens deelnemen aan het evenement. Enkele maanden voorafgaand aan `de nacht' zal EnschedeFM luisteraars oproepen een eigen bijdrage in te sturen. Tijdens de uitzending kunnen luisteraars direct reageren. De gemeente ondersteunt het evenement omdat de subsidieaanvraag voldoet aan de uitgangspunten van de Subsidieverordening fonds culturele doeleinden. Het evenement is een culturele activiteit op professionele grondslag en gericht op een breed en divers publiek. Met `de nacht' wordt de actieve en passieve participatie van de bevolking aan culturele activiteiten gestimuleerd. Tenslotte past het evenement binnen het kader van Enschede Muziekstad en sluit het aan bij het speerpunt mediakunst van het gemeentelijk kunstbeleid.
---

Subsidie Christina Deutekom Concours
B en W hebben besloten een incidentele subsidie te verlenen van maximaal EUR 26.000 ten behoeve van de organisatie van het Christina Deutekom Concours. Aan dit besluit wordt de voorwaarde gekoppeld dat het komend jaar wordt benut om te overleggen met het Enschede Muziekfestival over toekomstige samenwerking op het gebied van organisatie, communicatie en planning van de finale. Het Christina Deutekom Concours (CDC) is een concours voor jonge operatalenten in Nederland, waarbij ook extra begeleidings- en opleidingsmogelijkheden worden geboden. Het accent ligt niet op éénmalige optredens tijdens één of meer audities, maar op de ontwikkeling in de prestaties van de kandidaten tijdens een groter aantal optredens, concerten en audities verspreid over de concoursperiode van 2 jaar. Het CDC wordt georganiseerd door de Nationale Reisopera dat ook zorgt voor de begeleiding van de deskundige jury. Tijdens de finale worden de kandidaten muzikaal begeleid door het Orkest van het Oosten. Zowel de halve finale als de finale in 2004 van het achtste CDC worden in Enschede gehouden. Het CDC past goed in het Enschedese cultuur- en evenementenbeleid; het concours is van hoge kwaliteit en draagt bij aan de profilering van Enschede als muziekstad. Het CDC bereikt op dit moment echter nog een beperkte doelgroep zowel wat betreft de aantallen als wat betreft de samenstelling van het publiek. Het CDC zou in de komende edities aansluiting kunnen vinden bij het Enschede Muziekfestival dat om het jaar opera als centraal thema heeft.
De gemeente wil het CDC voortaan op een structurele wijze subsidiëren. De besluitvorming hieromtrent is echter gekoppeld aan de behandeling van het evenementenbeleid dat enkele keren is uitgesteld, maar naar verwachting eind 2003 zijn beslag krijgt. In het evenementenbeleid wordt rekening gehouden met een structurele subsidie voor het CDC ter hoogte van EUR 26.000 per concours.

---

Subsidie Tangofestival `Fiebre del Tango'
De Stichting El Tamango kan rekenen op een gemeentelijke subsidie van maximaal EUR 2750 voor de organisatie van het tangofestival `Fiebre del Tango' dat van 3 tot 5 oktober in Enschede zal plaatsvinden. El Tamango is opgericht in 1992 en bestaat uit een groep vrijwilligers die eerst samen met Concordia en sinds 2001 met de Enschedese Muziekschool lessen Argentijnse tango verzorgt. Daarnaast worden regelmatig tangocafé's, salons workshops, concerten en lezingen georganiseerd. Ieder najaar is er een driedaags tangofestival. Sinds vorig jaar wordt er een uitgebreider tangofestival georganiseerd om deze Argentijnse muziek- en dansvorm onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Ook dit jaar komen veel verschillende cultuuruitingen aan bod, zoals muziek, literatuur, dans en film, ingebed in een randprogramma waarin facetten van de Argentijnse cultuur, zoals kleding, schoenen en culinaire producten worden gepresenteerd.
Inwoners van Overijssel / Euregio kunnen genieten van dit programma waaraan een groot aantal plaatselijke instellingen deelneemt. Omdat het festival cultureel van belang is en openbaar toegankelijk voor de Enschedese bevolking en bijdraagt aan de profilering van Enschede als muziekstad; de uitwisseling tussen verschillende culturele disciplines worden gestimuleerd en de samenwerking tussen culturele instellingen in de stad wordt bevorderd, is het gemeentebestuur van mening dat een financiële bijdrage zinvol is.