Openbaar Ministerie

17 juli 2003

Overleg winkeldiefstallen Zuidplein

Naar aanleiding van berichten over de aangifte van winkeldiefstal op het Zuidplein, hebben Openbaar Ministerie, politie en winkeliersvereniging donderdagmorgen 17 juli overlegd. In dat overleg is opnieuw vastgesteld dat het doel is het aantal winkeldiefstallen in het het winkelcentrum terug te dringen.
In eerder overleg was al vastgesteld dat de winkelbedrijven daartoe inmiddels veel hebben geïnvesteerd. Het gevolg daarvan is onder andere dat vaker winkeldieven werden en worden betrapt. Elke betrapte dief werd en wordt uiteraard aangehouden en vervolgd. Maar dat blijft een groot beslag leggen op de beschikbare politiecapaciteit. Capaciteit die dan niet voor andere zaken zoals aanpak van geweld en overlast beschikbaar is. De winkeliersvereniging van haar kant erkent dat dilemma.
Politie en justitie erkennen dat meer preventieve maatregelen en beveiliging niet zonder meer leiden tot minder winkeldiefstallen. Zij hebben dan ook al eerder toegezegd mee te willen werken aan andere maatregelen die winkeldiefstal moeten voorkomen. Zo wordt gekeken naar de mogelijkheden van winkelverboden en gebiedsontzeggingen. Het onderzoeken van die mogelijkheden en het maken van afspraken om gezamenlijk het aantal winkeldiefstallen terug te brengen is voorgelegd aan de Stuurgroep Veilig. Het is nog niet bekend wanneer concrete maatregelen verwacht kunnen worden.