EUROPA KINDERHULP

Vakantie 'vlucht'

CliniClowns en Klaas Wilting vliegen met de Koninklijke Luchtmacht mee om Roemeense kinderen op te halen voor hun vakantie.

De Koninklijke Luchtmacht vliegt honderdenzeventig Roemeense kinderen naar hun vakantiebestemming in Nederland. Op vrijdag 18 juli 2003 komen zij, onder begeleiding van twee CliniClowns, aan op de vliegbasis in Eindhoven om vervolgens drie weken lang te gast te zijn bij gezinnen door het land. Dit alles wordt georganiseerd door Stichting Europa Kinderhulp. Het doel is om de Roemeense kinderen, voor een korte periode, te helpen hun dagelijkse zorgen te vergeten.

De Roemeense kinderen die naar Nederland komen, worden thuis nog dagelijks wakker met een onduidelijk toekomstbeeld. Ze kennen zorgen, die Nederlandse kinderen niet hebben. Hun ouders moeten alle zeilen bijzetten om in het nog steeds moeizaam opkrabbelende Roemenië een leefbaar bestaan op te bouwen. Levend onder erbarmelijke omstandigheden proberen zij rond te komen van een vaak karig inkomen. In samenwerking met de Raad voor de Kinderbescherming en een tweetal NGO s (Non-Gouvernmental Organizations) worden kinderen uit de provincies Moldavië en Maramures gekozen voor een vakantie in Nederland. De kinderen uit Maramures komen uit weeshuizen. Ook uit de hoofdstad Boekarest komen kinderen. Zij dreigen op straat te komen staan door de stijgende armoede. In Nederland kunnen de kinderen even 'vluchten' uit hun beklemmende thuissituatie en even weer onbezorgd kind zijn door in Nederland in een gastgezin een gewone vakantie te vieren.

Op deze wijze biedt Europa Kinderhulp rechtstreeks hulp. Volgens deze Nederlandse organisatie kunnen de kinderen, door drie weken onbezorgde vakantie, weer op adem komen en kunnen ze er straks thuis weer even tegen. De stichting organiseert jaarlijks vakanties voor ongeveer 2000 kansarme kinderen uit verschillende Europese landen als Nederland, Engeland, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland bij Nederlandse gastgezinnen. Zowel de medewerkers als de gastgezinnen doen het werk voor de kinderen geheel op vrijwillige basis. Europa Kinderhulp is
100% afhankelijk van giften en donaties en draagt het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) keurmerk.

De Koninklijke Luchtmacht verzorgt de reis, in het kader van haar humanitaire taakstelling. Het toestel zal om ongeveer 21.20 uur landen op de vliegbasis in Eindhoven. In bussen reizen de kinderen dan door naar de provincies Groningen, Noord-Holland, Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland, alwaar ze hun vakantiegezinnen zullen ontmoeten. Ambassadeur van Stichting Europa Kinderhulp, de heer Klaas Wilting begeleidt de kinderen op hun reis. Om de lange reis aangenamer te maken reizen de CliniClowns voor deze gelegenheid mee met de kinderen. Het is de derde keer dat zij op deze manier met Europa Kinderhulp samenwerkt.

Noot bestemd voor de redactie
U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de aankomst van de kinderen uit Roemenië op vrijdag 18 juli 2003 om 21.20 uur op de vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht in Eindhoven. Aanmelding is gewenst bij Willem Bogaard, Staf Voorlichting en Communicatie KLU (06
53 39 10 63)of Wilco Bontenbal, Algemeen Bestuurslid PR & Communicatie Europa Kinderhulp, (telefoonnummer 06 - 27 05 19 37).

Ook kunt u de aankomsten bijwonen in de provincies en/of kunnen we u in contact brengen met een gastgezin om hun ervaringen gedurende de vakantie met u te delen. Neem daarvoor ook contact op met Wilco Bontenbal (06 - 27 05 19 37).

Voor meer informatie over deze reis kunt u contact opnemen met Betsie van Aller, Algemeen Bestuurslid Bijzondere Projecten Europa Kinderhulp, telefoonnummer

06 - 51 08 11 45
Het landelijk secretariaat van Europa Kinderhulp te Middelburg, telefoonnummer 0118 62 79 74

Meer informatie over Stichting Europa Kinderhulp is te vinden op de web-site: www.europakinderhulp.nl


16 jul 03 06:59