VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: Investeren in infrastructuur en kennis juist nu nodig

DEN HAAG, 18 juli 2003 Er is nog geen sprake van economisch herstel. De orderportefeuille en de bedrijvigheid tonen nog niet of nauwelijks verbetering. De verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven over de winstgevendheid, de investeringen en de buitenlandse concurrentiepositie zijn het afgelopen kwartaal opnieuw verder naar beneden bijgesteld en er wordt een daling van de werkgelegenheid verwacht. Reden tot optimisme is er nog nauwelijks. Het enige lichtpuntje is dat ondernemers iets minder somber zijn geworden over de verbetering van de algemene economische ontwikkeling de komende tijd.

Dat blijkt uit de jongste Conjunctuurmonitor, die het EIM elk kwartaal voor VNO-NCW samenstelt. Volgens VNO-NCW voorzitter Jacques Schraven maken de al een aantal jaren teruglopende investeringen en de verslechterende concurrentiepositie niet alleen het inhaken op het conjuncturele herstel lastig. 'Nog zorgelijker is dat de structurele uitgangspositie er niet beter op wordt. Versterkingen van ons economisch groeivermogen zijn hard nodig. Daarvoor zijn investeringen in de fysieke infrastructuur en de kenniseconomie juist nu noodzakelijk. Conjunctureel herstel zal voor Nederland niet voldoende zijn'.

Schraven: 'We moeten goed beseffen dat met de teruglopende concurrentiepositie onze economie van de toekomst op het spel staat. Het komt nu aan op kostenreductie en kwaliteitsverbetering in de bedrijven en structuurversterkende investeringen.' De werkgeversvoorman noemt het wegennet als een belangrijke pijler. 'Verbeteringen in het wegennet zijn cruciaal voor een concurrerende economie. Voor het bedrijfsleven zijn betrouwbaar transport en een goede bereikbaarheid van het grootste belang. In het regeerakkoord is 530 miljoen euro per jaar extra uitgetrokken voor infrastructuur, met name om knelpunten in het wegennet te verminderen, gefinancierd uit het bekende 'kwartje van Kok'. Budgettaire tegenvallers door tegenvallende groei kunnen geen excuus zijn om deze investeringen ter versterking van de economie uit te stellen.'

Datzelfde geldt voor investeringen in onze kenniseconomie. Die moeten ook ontzien worden bij een nieuwe bezuinigingsronde. 'Het innovatief vermogen van onze economie behoeft dringend versterking. Bedrijven trekken weg of doen steeds meer van hun onderzoek en ontwikkeling elders. Er moet juist extra geïnvesteerd worden in innovatie en onderzoek en ontwikkeling. Een bezuiniging zou bovendien een volstrekt verkeerd signaal zijn voor het komende Innovatieplatform van de Minister President.'

De Conjunctuurrapportage juli 2003 is nu te vinden op: www.vno-ncw.nl. VNO-NCW is tijdens kantooruren te bereiken op 070-3490167 of anders via Wytze Russchen 06-55761908.

18 jul 03 08:54