MEDISCH SPECTRUM TWENTE

Wereldprimeur: ziekenhuiszorg op zijn kop door GPRStelefoonnet

ZIEKENHUISZORG OP ZIJN KOP DOOR GPRS-TELEFOONNETWERK

Wereldprimeur voor ziekenhuis Medisch Spectrum Twente

Enschede, 18 juli 2003 - Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) gaat als eerste ziekenhuis van start met het thuismonitoren van zwangere patiënten en hun ongeboren vrucht via het snelle draadloze GPRS-telefoonnetwerk. De eerste zwangere zal vandaag met een meetkastje om uit het ziekenhuis worden ontslagen. Het kastje meet belangrijke medische gegevens van moeder en kind en verstuurt de data via het GPRS-netwerk direct naar het ziekenhuis. De medische gegevens worden vanaf het moment van ontslag via beeldschermen online gevolgd door de dienstdoende gynaecoloog. Die zal als er iets mis blijkt te zijn de aanstaande moeder direct naar het ziekenhuis halen. MST neemt met deze zorginnovatie die vandaag van start gaat als enige ziekenhuis in Nederland deel aan een groot Europees experiment om mensen vaker 'thuis op te nemen'.

Voordelen
Wereldwijd zijn steeds meer ziekenhuizen op zoek naar methoden om de verblijfduur van een patiënt in het ziekenhuis zo kort mogelijk te houden. Prettig voor de patiënt die in zijn eigen vertrouwde omgeving zijn genezingsproces kan doorlopen. Niet in de laatste plaats omdat dit de genezing vaak ten goede komt en mensen sneller beter zijn. Dit bleek al uit de resultaten van een reeds lopend zorgvernieuwingsproject binnen MST waar de verpleegkundigen de zwangere vrouwen, die voorheen in het ziekenhuis opgenomen werden, thuis onderzoeken. Maar ook prettig voor het ziekenhuis dat in tijden van steeds maar toenemende kosten van de zorg met het thuis behandelen en monitoren van patiënten langdurige opnames kan bekorten en daarmee de kosten aanzienlijk ziet dalen.

Primeur
Gynaecologen staan vandaag klaar om voor het eerst in de geschiedenis bij een zwangere vrouw op afstand de ECG van het kindje of kindjes, de activiteiten van de baarmoeder, de bloeddruk en ademhaling en ECG van de moeder te meten. Ook alle wee-activiteiten kunnen zo op afstand feilloos gevolgd worden. Naast de voordelen van een 'thuisopname' zullen de vijftig zwangere Twentse vrouwen die het komende halfjaar op stap gaan met het meetkastje een ongekende hoeveelheid medische gegevens opleveren. Wereldwijd zijn nog nooit zoveel zwangere vrouwen zo langdurig gevolgd.


---