Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Van Gennip zoekt dialoog met buitenlandse bedrijven
Nummer: 313
Datum: 18-07-2003

Staatssecretaris Van Gennip is voornemens de dialoog aan te gaan met buitenlandse bedrijven die in de afgelopen periode (delen van) hun activiteiten in Nederland hebben gestaakt dan wel verplaatst of plannen in die richting hebben. Zij ziet de feedback van deze bedrijven als waardevolle input voor de beleidsontwikkeling ten aanzien van de diverse elementen van het Nederlandse ondernemingsklimaat. Zij gaat op korte termijn in gesprek met de leiding van Sony Europa. Dit naar aanleiding van recente publicaties, waarin sprake is van een mogelijk verlies van 200 arbeidsplaatsen in Nederland door centralisatie van de Europese marketingactiviteiten van Sony.

De staatssecretaris vindt het van belang om een goed inzicht te krijgen in de voornemens van het bedrijf en de achterliggende motieven. Zij wil weten of en op welke wijze de kwaliteit van het Nederlandse ondernemingsklimaat een rol speelt bij de mogelijke verplaatsing van activiteiten. De locatiekeuze van buitenlandse bedrijven is bij uitstek een goede graadmeter voor het Nederlandse investeringsklimaat, omdat deze bedrijven de relevante locatiefactoren van diverse landen met elkaar vergelijken.

Het Commissariaat voor Buitenlandse Investeringen in Nederland (CBIN), dat onder haar verantwoordelijkheid valt, onderhoudt op jaarbasis talrijke contacten met (potentiële) buitenlandse investeerders en in Nederland gevestigde buitenlandse bedrijven. Deze maand zet het CBIN een enquête uit onder buitenlandse bedrijven in Nederland om hun oordeel over het Nederlandse ondernemingsklimaat in kaart te brengen.