Ministerie van Financiën
Persbericht

PERS-2003-175

Den Haag, 17 juli 2003

FEC brengt risico's van participatieregelingen in kaart

Het Financieel Expertisecentrum (FEC) heeft onderzoek gedaan naar werknemerparticipatieregelingen. Doel van het onderzoek was alle relevante wet- en regelgeving op dat gebied in kaart te brengen en de risico's die daarbij kunnen optreden te identificeren en te onderzoeken.

In het onderzoek is gekeken naar de wet- en regelgeving op het gebied van participatieregelingen, de integriteitsrisico's die daarmee gepaard kunnen gaan, en voorstellen voor een verkleining van die risico's.

Risico's liggen op het terrein van het financiële toezicht (handelen met voorwetenschap, doorgeven van voorwetenschap aan anderen en het niet melden van transacties in effecten) en op fiscaal terrein (onjuiste aandelenwaardering, onjuiste waardering participatierechten).

Participatieregelingen zijn een vorm van beloning waarbij werknemers deelnemen in het risicodragend vermogen van een werkgever, bijvoorbeeld in de vorm van aandelen of opties.

Doel van het onderzoek van het FEC was alle relevante aspecten rond participatieregelingen te beschrijven en te komen tot een afgewogen risico-inschatting bij het toekennen van participatieregelingen door ondernemingen. Aanleiding voor het onderzoek waren signalen over vennootschappen die vlak
voor een belangrijke gebeurtenis participatierechten als beloning verstrekten aan het personeel.

Naar aanleiding van het onderzoek is een rapport opgesteld. In het rapport worden onder andere de volgende bevindingen gedaan:

· Een aantal ondernemingen heeft wetenschap over de waarde van de aandelen tijdens overleg met de Belastingdienst verzwegen. Dit heeft in de periode 1996-2000 geleid tot fiscale correcties achteraf door de Belastingdienst.

· Commissarissen bij 42% van de AEX-fondsen en 22% van de Midkapfondsen hebben personeelsopties in de onder hun toezicht staande ondernemingen.

De commissie Tabaksblat heeft in haar op 1 juli 2003 gepubliceerde conceptcode inmiddels bepaald dat "een commissaris op het moment van benoeming niet beschikt over opties op beursgenoteerde aandelen in de vennootschap waarvan hij commissaris wordt en gedurende de benoemingstermijn ook geen
aandelen of opties op aandelen krijgt toegekend". Tevens is de bepaling opgenomen dat een commissaris overigens uitsluitend in beursgenoteerde beleggingsfondsen belegt of zijn effectenportefeuille zal overdragen aan een onafhankelijke vermogensbeheerder.

De resultaten van het onderzoek zullen worden meegenomen in de voorstellen die het kabinet zal doen op het gebied van corporate governance en topbeloningen.

In het jaarverslag 2002 van het FEC, dat tegelijk met het rapport over participatieregelingen is verschenen, wordt een overzicht gegeven van de activiteiten die het FEC in 2002 heeft ontplooid. Daarnaast wordt gerapporteerd over de evaluatie van de werkzaamheden en de resultaten van het FEC die
in 2002 heeft plaatsgevonden. De evaluatie heeft geleid tot een aantal voorstellen om de samenwerking in het FEC te verbeteren. Ook wordt op dit moment de bestuurlijke inbedding van het FEC bezien.

Het rapport Participatieregelingen kunt u vinden op www.minfin.nl/03-175a.pdf