Postbank
Sentiment onder beleggers naar positief omgeslagen

POSTBANK BELEGGERSBAROMETER SPRINGT OMHOOG

Amsterdam, 18 juli 2003 - De juni-meting van de Postbank BeleggersBarometer laat een significante stijging zien van het beleggersvertrouwen: van 94 in mei naar 105 in juni. Dit is het hoogste punt sinds de Postbank BeleggersBarometer in november 2002 van start ging en ook de eerste keer sinds de start dat de Postbank BeleggersBarometer weer boven de 100 punten staat. Mogelijk is dit een teken voor een naderend einde van de recessie.

De stijging wordt vooral veroorzaakt doordat meer beleggers de komende drie maanden een lichte verbetering van de economische situatie in Nederland verwachten. Deze verschuiving in positieve richting is opmerkelijk omdat de berichtgeving rond de economie in Nederland niet positief is geweest (werkloosheidsstijging, extra bezuinigingen). Het lijkt erop dat beleggers door deze negatieve berichtgeving heenkijken. Voor de afgelopen drie maanden is deze trend al sinds maart zichtbaar. Voor de komende drie maanden is dit een nieuwe verschuiving. Ook zien beleggers dat de waarde van hun portefeuille de afgelopen zes tot drie maanden is verbeterd.

Voorgenomen bezuinigingen kunnen recessie nodeloos verlengen
Volgens Prof. Dr. W.F. van Raaij van de Universiteit van Tilburg kunnen bezuinigingen van de regering op dit moment een tegenovergesteld effect creëren. Van Raaij: Terwijl de regering praat over nieuwe bezuinigingen, worden beleggers optimistischer en beginnen ze verbeteringen te zien. Het lijkt erop dat de voorgenomen bezuinigingen van de regering niet in lijn zijn met het toegenomen vertrouwen van beleggers (zoals geconstateerd in de Postbank Beleggersbarometer) en consumenten (zoals blijkt uit het CBS-indexcijfer). De voorgenomen bezuinigingen kunnen in een dergelijke situatie averechts werken en de recessie nodeloos verlengen. Dit is ook gebeurd tijdens de regering-Colijn in de jaren 30; toen heeft de recessie in Nederland door harde bezuinigingen langer geduurd dan in de omringende landen. Bij een stijgend vertrouwen is een bestedings- en investeringsbeleid gunstiger dan een bezuinigingsbeleid door de overheid.

Opvallend: positiever over toekomst
Zoals gezegd is de positieve houding van beleggers over de economische situatie in de komende drie maanden opmerkelijk omdat de berichtgeving rond de economie in Nederland niet positief is geweest. Wel komt deze waarneming overeen met onderzoek van het CBS. Volgens het CBS is &de mening over het economische klimaat in juni nauwelijks veranderd ten opzichte van mei. Wel is de verwachting voor de komende twaalf maanden opnieuw iets verbeterd.

In de houding ten aanzien van de financiële situatie van het huishouden zijn geen verschuivingen zichtbaar. Driekwart van de beleggers verwacht dat de eigen financiële situatie de komende maanden gelijk zal blijven. Dit percentage ligt al enige tijd ongeveer op hetzelfde niveau. Ook de verwachting over de ontwikkeling van de AEX-index is niet veranderd: iets meer dan 40% veronderstelt dat de index de komende drie maanden zal stijgen. 15% houdt rekening met een daling.

Geld over voor extra bestedingen
36% van de Nederlandse particuliere beleggers denkt zeker dat zij de komende drie maanden geld overhouden dat zij kunnen sparen, beleggen en extra besteden. 20% denkt waarschijnlijk geld over te houden en 44% houdt geen geld over. Van de mensen die verwachten geld over te houden, gaat 70% het (deels) besteden. De intenties om dat extra geld (deels) te gaan beleggen, zijn zeker aanwezig, namelijk bij 17%

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0 dat staat voor heel pessimistisch, bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

Voor meer informatie en beeldmateriaal van de Postbank BeleggersBarometer kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Judy op het Veld, tel: (020) 584 64 44.

Judy op het Veld - van Kamperdijk
Persvoorlichting
Postbank NV
T 020 5846444
M 06 5474 6692

---