Korps: Friesland, plaats: Fryslân 18-07-2003
Politieberichten van 17/7(13.00 uur) t/m 18/7 (07.00 uur)

Wergea: gevaar op de weg
Donderdag omstreeks 14.06 uur werd op de Waldwei ter hoogte van de afrit Leeuwarden de bestuurder, een 86-jarige inwoner van Eesergroen, van een personenauto gecontroleerd. Hij reed over de Waldwei met een snelheid van 40 km per uur, terwijl ter plaatse 100 km per uur is toegestaan.. Hierdoor veroorzaakte hij een enorme file. De man kwam zeer verward over en bij navraag bleek hij dementerend te zijn. In overleg met zijn zoon de man overgebracht naar het bureau en is zijn rijbewijs ingevorderd. Zoon heeft s-avonds zijn vader opgehaald.

Franeker: inbraak in woning
In de nacht van woensdag op donderdag is er ingebroken in een woning aan het Groot Sjaerdema. Vermoedelijk is men de woning binnen gekomen met een valse sleutel. Uit de woning werd een portemonnee met wat geld weggenomen uit de kamer. Aangifte hiervan werd gedaan door een 86-jarige inwoonster van Franeker.

Heerenveen: winkeldievegge aangehouden
Donderdag omstreeks 15.30 uur werd in een warenhuis aan de Dracht een 40-jarige inwoonster van Tjalleberd aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had 2 ansichtkaarten en een paar viltstiften weggenomen. Zij werd door een beveiligingsbemabte aangehouden . Afgehandeld via Kort-Om.

Drachten: aanrijding
Donderdag omstreeks 16.30 uur vond een aanrijding plaats op de A7 onder Drachten. Een 55-jarige inwoner van Sebaldaburen reed als bestuurder van een personenauto achter een vrachtauto, die bestuurd werd door een 36-jarige inwoner van Ee. De vrachtauto reed met een snelheid van 80 km per uur en de personenauto met een snelheid van 120 km per uur. Door onoplettendheid van de bestuurder van de personenauto reed deze tegen de achterzijde van de vrachtauto. De 55-jarige was licht verwond. Door de aanrijding ontstond er een behoorlijke file.

Menaldum: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 17.45 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Mieddyk. Een 25-jarige inwoner van Menaldum en bestuurder van een personenauto reed richting Menaldum. Is waarschijnlijk in een bocht in de rechterberm terecht gekomen en botste vervolgens tegen een boom. Hij kwam met zijn hoofd tegen de voorruit. Per ambulance is de man overgebracht naar MCL zuid. Auto is total loss.

Nes: inbrekers aangehouden
Donderdag omstreeks 18.15 uur werd op aanwijzing van een getuige een drietal mannen aangehouden voor diefstal. Het zijn een 20-jarige inwoner van Tjalleberd, een 21-jarige inwoner van Aldeboarn en een 20-jarige inwoner van Tjalleberd. Zij hadden diverse goederen (lampen) weggenomen uit het voormalige asielzoekerscentrum . Volgens hun zeggen mocht dit. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Franeker: vernielers aangehouden
Donderdag omstreeks 20.30 uur hadden een paar burgers een tweetal kanpen aangehouden op het schoolplein van een school aan de Kleijenburg. Ter plaatse werd een 17-jarige inwoner van Franeker en een 18-jarige inwoner van Franeker aangehouden en overgebracht naar het bureau. Zij hadden enkele planken van het fietsenhok vernield. De 18-jarige krijgt Kort-Om en de 17-jarige wordt doorgespeeld aan bureau Halt.

Drachten: rijden zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Donderdag omstreeks 16.00 uur werd op de Dwarswyk een 18-jarige inwoner van Kampen en bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Bij controle bleek hij niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en omstreeks 17.00 uur werd op de Hooglandswyk een 20-jarige inwoner van Oude Pekela en bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Bij controle bleek deze ook niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tegen beide mannen zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Noordwolde: verkeerstoezicht
Donderdag tussen 15.00 uur en 20.00 uur werd een rijdende verkeerscontrole gehouden in Noordwolde. In totaal werden 10 personen geverbaliseerd en wel: 6 x niet dragen autogordel, 2 x overschrijding constructiesnelheid bromfiets (1.1 en 1.9 kw), 1 x bromfiets met gladde band, 1 x vervoeren van een kind van 2 jaar voorin een personenauto zonder beveiligingsmiddel.

Lemmer: flessentrekkerij
Donderdag omstreeks 23.00 uur werd in een bar aan de Kortestreek een 58-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden ter zake flessentrekkerij. In een bar had hij 2 drankjes besteld. Toen hij moest betalen had hij op dat moment geen geld bij zich en zou dit halen. Hierna verliet hij de bar en ging in een andere bar hetzelfde doen. Aangifte werd gedaan door een 18-jarige inwoner van Lemmer. Tegen de 58-jarige zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: belediging politieambtenaar
Donderdag omstreeks 23.04 uur werden een aantal personen aangesproken op de Wirdumerdyk door de politie. Zij maakten beledigende opmerkingen richting passerende vrouwen. Toen hen gesommeerd werd door te lopen en op te houden vond een 35-jarige inwoner van Harlingen het nodig om een politieambtenaar te beledigen. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Wolvega: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.00 uur werd op de Lycklamaweg een 19-jarige inwoner van Oldeholtpade en bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 470 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Sneek: niet voldoen aan een bevel of vordering en belediging politieambtenaar
Vrijdag omstreeks 03.15 uur werd op de Leeuwenburg melding gemaakt dat een drietal personen een shoarmazaak niet wilden verlaten. In de zaak werden de drie aangetroffen alsmede een groep mensen uit Overijssel. De drie mannen duidelijk gemaakt dat ze de zaak moesten verlaten en naar huis moesten gaan. Toen de politie even later weer richting centrum liep, kwam men een 32-jarige inwoner van Sneek weer tegen die uit de shoarmazaak verwijderd was. Hij was zeer vervelend en beledigde een politieambtenaar. Hem ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tevens kwam de politie een 40-jarige inwoner van Hemelum weer tegen en ook hij was weer vervelend. Hij behoorde tot een van drie uit de shoarmazaak. Hij beledigde ook de politieambtenaar en werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Hollum: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 04.10 uur werd op de Verbindingsweg een 22-jarige inwoner van Buren en bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 355 ug/l, goed voor een rijverbod van 3 uur. Afgehandeld via Kort0-Om.

Donkerbroek: inbraak praktijkruimte
Vrijdag omstreeks 03.40 uur werd een 44-jarige inwoner van Donkerbroek wakker van het inbraakalarm. De man woont in een woning aan de Herenweg. Bij onderzoek bleek dat een ruit aan de achterzijde van de woning van het praktijkgedeelte uit de sponning was gehaald. In de praktijkruimte zijn ruimeten en diverse kasten doorzocht. Vooralsnog niet beken of er iets is weggenomen. .

Lemmer: zwemmen in de gracht tijdens nachturen
Vrijdag omstreeks 03.57 uur hoorde een politiepatrouille geschreeuw. Toen zijn het Turfland inreden, zagen ze een paar jongelui staan bij een bultje kleding. Ze joelden en sprongen vervolgens in het water. Via de Langestreek is de politie naar de jongens toe gereden. Waar ze nog aan het schreeuwen waren. Toen ze aan land waren, de jongens, een 18-jarige, een 20-jarige en een 21-jarige allen uit Lemmer, meegenomen naar het bureau. Hen getrakteerd op een miniproces-verbaal ter grootte va 69,-

Wolvega: inbraak tankstation
In de nacht van donderdag op vrijdag is er ingebroken in een tankstation aan de Stellingenweg. Men is binnen gekomen door de sloten uit een uitschuifdeur te boren. De kluis was gekraakt. Wat precies vermist wordt is tot op heden nog niet bekend. Aangifte hiervan werd gedaan door een 28-jarighe inwoonster van Wolvega.

Holwerd: getuigen gevraagd
In het weekend van 12 en 13 juli en in de nacht van 15 en 16 juli zijn diverse personenauto opengebroken c.q. vernield in de plaats Holwerd en op de pier in Holwerd. De politie verzoekt eventuele getuigen van deze vernielingen c.q. pogingen tot diefstal zich te melden bij de politie. Telefoon 0900 8844.

Leeuwarden: 2 personen aangehouden
Vrijdag omstreeks 10.35 uur werden in een woning aan de Archipelweg een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Op vermoeden van het bezit van vuurwapens is assistentie verleend door de aanhoudingseenheid van de politie. In de woning werden een tweetal op wapens gelijkende voorwerpen aangetroffen alsmede wat cocaïne. Beide personen zijn overgebracht naar het bureau voor een verder onderzoek.

Bureau Communicatie tel: 0900 8844