Time : 3:23:55 PM
Date : Friday, July 18, 2003
Sender Name: KPMG

KPMG Belastingconsulenten opgetogen met het impulsenbeleid van de regering.
KPMG Belastingconsulenten opgetogen met het impulsenbeleid van de regering omtrent kennis en ondernemen en vraagt in dit verband aandacht voor de problematiek van 'kenniscentra'

Het regeerakkoord 'Een creatief en Solidair België' stelt dat België moet evolueren naar een moderne kennis economie die aan de spits staat van Europa. Hersenen zijn onze enige grondstof.(...). Dat is het enige middel om onze hoge welvaart te kunnen handhaven in een grotere Europese Unie en een geglobaliseerde wereld'

KPMG Belastingconsulenten onderschrijft dit uitgangspunt volledig en wenst de regering te feliciteren met haar bedoeling om in dat kader een reeks impulsen te geven die het onderzoek, ontwikkeling en technologische innovaties krachtdadig moet ondersteunen. 'De kracht van een onderneming en van een land ligt in de ontwikkeling van kennis en innovatie' zegt Johan F. Van den Driessche, managing partner van KPMG Belastingconsulenten.

KPMG Belastingconsulenten vraagt in dat verband om ook aandacht te hebben voor een fiscale regeling omtrent KENNISCENTRA. Volgens Van den Driessche is het bijzondere aan zulke regeling dat niet enkel de ontwikkeling van kennis wordt gestimuleerd in de klassieke O&O-afdelingen (Onderzoek en Ontwikkeling) van bedrijven maar in 'alle' soorten van bedrijven. Een ander bijzonder kenmerk is dat zulke regeling niet enkel de ontwikkeling van kennis in eigen land stimuleert maar ook het gebruik van deze kennis in eigen land (via productieactiviteiten), wat dus een enorm multiplicator effect kan hebben op de tewerkstelling en de investeringen.

De fiscale regeling inzake Kenniscentra die Van den Driessche voorstelt, houdt ondermeer in dat vennootschappen hun kennis inventariseren, creëren (via onderzoek en innovatie) of kopen en de opbrengst uit deze kennis zou belast worden tegen 5 %. Bij ondernemingen die deze kennis bovendien zelf exploiteren moet een deel van de opbrengsten uit die exploitatie tegen hetzelfde percentage (5%) worden belast, dit kan door middel van een ruling. Op de onderzoekskosten zou een belastingkrediet moeten toegekend worden en het belastingregime van de onderzoekers moet worden verbeterd.

Voor verdere informatie contacteer :
Johan F. Van den Driessche
Managing partner KPMG Belastingconculenten
tel/ 02/708 38 01
johan.vandendriessche@kpmg.be

of

Jos Hermans
Directeur Corporate Communications
Tel: 02/708 36 04
jos.hermans@kpmg.be
GSM: 0495/59 33 60


Link to Press Release - NL
http://www.pressreleases.be/script_NL/newsdetail.asp?language=NL&ID=9811