Gemeente Capelle a/d IJssel

Alcoholverbod in Capelle-Schollevaar

Met ingang van 18 juli 2003 geldt in een gedeelte van Capelle-Schollevaar voor onbepaalde tijd een alcoholverbod. Het gaat hierbij om het gedeelte van Capelle-Schollevaar dat begrensd wordt door het Filomeentje Erf, het Kleine Inez erf, de Vuurdans, de Heksendans, de Stoelendans en de Reidans. Vanwege de grote overlast van groepen jongeren voor bewoners, winkeliers en anderen, heeft het college op advies van de politie besloten ex art. 2.4.5 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) uit te breiden met een gebiedsaanwijzing.

Al geruime tijd zorgen groepen jongeren in dit gedeelte van Capelle-Schollevaar aanhoudend voor met name geluidsoverlast: langdurig luidruchtig verblijven in het gebied, lawaai-overlast door schreeuwen, hinderlijk brommer-, scooter- en/of autogebruik en het gebruik van autoradio's. Verder vervuilen zij de openbare ruimte en stellen zij zich intimiderend op tegenover bewoners, passanten, winkelend publiek, winkeliers en winkelpersoneel. De overlast wordt nog versterkt door bovenmatig drankgebruik. Het woongenot van bewoners in de directe woonomgeving wordt hierdoor danig verstoord.

Op advies van de politie heeft het college daarom besloten de instrumenten in de APV 2001 ex art. 2.4.5 (Hinderlijk drankgebruik) uit te breiden met een gebiedsaanwijzing. Binnen het hierboven aangegeven gebied zal het zijn "verboden op de weg, die deel uitmaakt van een door het college van burgemeester en wethouders aangewezen gebied, alkoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alkoholhoudende drank bij zich te hebben".

De politie is van oordeel dat het veelvuldig drankgebruik door de jongeren in kwestie in bovengenoemd gebied de omschreven overlastvormen in negatieve zin buitenproportioneel versterken. Met de uitbreiding van dit artikel van de APV is de politie met ingang van 18 juli met dit aanvullende instrument in staat in repressief opzicht effectiever op te treden en de overlast in dit gebied te beperken.