Provincie Limburg


Besluitenlijst PS

Besluitenlijst vergadering PS van 11 juli 2003

Aan deze besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van de door Provinciale Staten goedgekeurde notulen bevat de stemverklaringen, de formele besluitvorming en de door Gedeputeerde Staten tijdens de behandeling gedane toezeggingen.

Mededelingen
Zonder hoofdelijke stemming besluiten provinciale staten met algemene stemmen de heer drs. M.J.A. Eurlings met ingang van 26 mei 2003 aan te wijzen als lid van het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling IPO.

Vragenuur
Gedeputeerde Staten hebben de mondelinge vragen beantwoord van de heer Wessels (D66) over de plannen van de zes Maaslandgemeenten om te komen tot één plattelandsgemeente, van de heer Heymans (PvdA) over de versoepeling van bouwregels en van mw. Eijssen (SP) over het Limburgs Bureau voor Toerisme en de Vakantieboekingscentrale. Naar aanleiding van de beantwoording van de vragen over de Maaslandgemeenten, dient de fractie van het CDA een motie in over deze aangelegenheid (bijlage 1). Bij elektronische stemming wordt deze motie met 33 tegen 19 stemmen aanvaard. Tegen aanvaarding stemmen de aanwezige leden van de fracties van PvdA, SP, D66 en LPF.

Beëdiging
De heer Oosterbeek (VVD) wordt beëdigd tot lid van Provinciale Staten, nadat zijn geloofsbrief is onderzocht en tot zijn toelating is besloten.

Ingekomen stukken

E 1/1
Brief van de stichting LOAZ d.d. 5 juni 2003 betreffende verzoek om bijdrage ten behoeve van de organisatie van de "Week van de vooruitgang". Deze brief is eveneens aan gedeputeerde staten geadresseerd.
Besluit:: Deze brief wordt voor kennisgeving aangenomen.

Naar aanleiding van deze brief dient de fractie van de SP gedurende deze vergadering een motie in inzake ondersteuning van deze stichting (zie bijlage 2). Gedurende de beraadslagingen wordt de motie ingetrokken, omdat al periodiek de behoefte aan regionale coördinatie wordt gepeild en omdat gedeputeerde staten toezeggen op de "provinciepagina" in de huis-aan-huisbladen plaats in te ruimen voor de "Week van de vooruitgang".

E 2/1
Brief van de heer E.H.P.L.M. Douwes te Venlo, ingekomen d.d. 27 juni 2003 inzake de railinfrastructuur in Noord-Limburg. Besluit:: Deze brief wordt voor kennisgeving aangenomen.

F 1/1
Brief van Gedeputeerde Staten d.d. 10 juni 2003, waarbij ter kennisneming worden aangeboden:

- het Jaarverslag 2002 van de NV industriebank Liof
- het Jaarverslag 2002 van Essent NV

- het Jaarverslag 2002 van de NV Luchthaven Maastricht Besluit:: Deze brief wordt voor kennisgeving aangenomen. De voorzitter van de statencommissie Economie, Onderwijs en Internationale Zaken wordt verzocht de jaarverslagen te agenderen voor de eerstvolgende vergadering van deze commissie.

F 2/1
Brief van Koninklijke Horeca Nederland, regio's Zuid-Limburg en Noord- en Midden Limburg, ingekomen d.d. 4 juli 2003, betreffende de financiële problematiek van de B.V. Vakantieboekingscentrale Limburg (VBCL).
Besluit: Deze brief wordt ter afdoening in handen gesteld van gedeputeerde staten met het verzoek provinciale staten over het resultaat te informeren.

G 1/1
Brief van de Raad voor het landelijk gebied d.d. 27 mei 2003 inzake aanpassing gemeenschappelijk landbouwbeleid.
Besluit: Deze brief wordt voor kennisgeving aangenomen.

J 1/1
Brief van de heer L.W. Verhoef te Wijk bij Duurstede d.d. 25 juni 2003 betreffende de jaarrekening 20002 van de provincie Limburg. Besluit: Deze brief wordt ter advisering in handen gesteld van de Commissie voor Onderzoek.

Te behandelen voorstellen

J. PROVINCIALE FINANCIËN

J-823
Voorstel van gedeputeerde staten d.d. 27 mei 2003 inzake de bestuursrapportage I 2003 (met 15^e en 16^e begrotingswijziging 2003 en twee investerings-/financieringsbesluiten 2003). Besluit:: Na beraad wordt het voorstel zonder hoofdelijke stemming met algemene stemmen aanvaard. Provinciale staten verzoeken het presidium de wachtgeldregeling voor oud-statenleden te evalueren en daarover nog vóór de begrotingsbehandeling 2004 te willen rapporteren.

E. WATERSTAAT, VERKEER EN VERVOER

E-437
Voorstel van gedeputeerde staten d.d. 17 juni 2003 tot wijziging van de Ontgrondingenverordening Limburg; met ontwerpbesluit. Besluit:: Na beraad wordt het voorstel zonder hoofdelijke stemming met algemene stemmen aanvaard. Gedeputeerde Staten zeggen toe over een jaar een evaluatienota aan de staten voor te leggen.

A. BESTUUR DER PROVINCIE

A-261
Voorstel van gedeputeerde staten d.d. 24 juni 2003 inzake herijking provinciale subsidierelaties; met ontwerp-besluit. Besluit: Gedurende de beraadslagingen dient de fractie van de SP een amendement in over de verhouding tussen subsidie-sec en subsidie-plus (bijlage 3). Tijdens de behandeling van dit amendement wordt "nevenschikkend" gewijzigd in "gelijkwaardig". Bij elektronische stemming wordt het gewijzigd amendement met 48 tegen 8 stemmen verworpen. Vóór aanvaarding stemmen de fracties van de SP en D66 alsmede twee leden van de PvdA.

Zonder hoofdelijke stemming wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

Gedeputeerde staten zeggen toe de herziening van de subsidierelaties en de deregulering in samenhang te benaderen.

H-311
Gewijzigd initiatiefvoorstel van de heer T.W.J.S.L.R Vroomen d.d. 26 juni 2003 namens de fractie van het CDA tot wijziging van de subsidiestructuur lidorganisaties koepels; met ontwerp-besluit. Besluit: Tijdens de behandeling van dit initiatiefvoorstel dienen de fracties van PvdA en VVD een amendement in met nadere opdrachten aan gedeputeerde staten (bijlage 4). Gedurende de beraadslagingen wordt punt 4 van het amendement geschrapt. Het gewijzigde amendement wordt met 43 tegen 11 stemmen aanvaard. Tegen aanvaarding hebben gestemd de fracties van de SP, GL, PNL, D66 en LPF.

Tijdens de beraadslagingen wordt door de fractie van de VVD een motie ingediend over het beleggen van een hoorzitting met betrokken organisaties( bijlage 5). Bij elektronische stemming wordt deze motie aanvaard met alleen de stem van de LPF tegen.

Zonder hoofdelijke stemming wordt het geamendeerde initiatiefvoorstel aanvaard; de fractie van GL geeft te kennen tegen aanvaarding te zijn. De leden Cox-Sevenich en Wessels hebben zich van stemming onthouden.

Gedeputeerde staten zeggen toe met alle betrokken organisaties van de LVR en JJOL in overleg te treden.

A-262
Voorstel van gedeputeerd staten d.d. 24 juni 2003 inzake deregulering; met ontwerp-besluit.
Besluit: Zonder hoofdelijke stemming wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

Gedeputeerde staten zeggen toe een hoorzitting te organiseren over het thema deregulering. Tevens zeggen GS toe een aparte internetsite voor dereguleringsvoorstellen in te richten, die tevens gekoppeld wordt aan de provinciale site. GS geven bij iedere bestuursrapportage een overzicht van de voortgang van het dereguleringsproces.

Afscheid
Provinciale staten hebben afscheid genomen van de heer ing. A.J.G. Zinken (PNL), die na ruim 10 jaar lidmaatschap ontslag heeft genomen als lid van provinciale staten. Als fractievoorzitter wordt hij opgevolgd door de heer P.H.J. Franssen.

Motie CDA - bijlage 1
Provinciale Staten van Limburg, in vergadering bijeen op 11 juli 2003;

constateren dat:


- de herindelingsdiscussie van de Maaslandgemeenten in Midden-Limburg op voldoende draagvlak van onderop kan rekenen;
* de deelnemende gemeentebesturen het oneens zijn over de wijze waarop en de samenstelling waarmee de herindelingsdiscussie van de Maaslandgemeenten in Midden-Limburg verder gevoerd dient te worden;

overwegende dat:

* heringedeelde gemeenten qua omvang zo groot als nodig en zo klein als mogelijk dienen te zijn;

* heringedeelde gemeenten ook bij aanvang financieel gezond dienen te zijn dan wel een financieel gezond perspectief te hebben;
* heringedeelde gemeenten over voldoende bestuurskracht dienen te beschikken;

* heringedeelde gemeenten dienen in een evenwichtige regionale bestuurlijke samenhang te passen;

roepen het College van Gedeputeerde Staten op:

* om de regie van het herindelingsproces van de Maaslandgemeenten in Midden-Limburg in handen te nemen;

* om de meest reële opties en varianten in dit kader te onderzoeken;

en gaan over tot de orde van de dag.

Motie SP - bijlage 2

Provinciale Staten van Limburg in vergadering bijeen op 11 juli 2003 te Maastricht,

Overwegende dat het van belang is, zoals geformuleerd in de aan Provinciale Staten gerichte brief van het LOAZ, van 5 juni 2003, de problemen van het groeiend autoverkeer onder de aandacht te brengen en om te laten zien dat het anders kan en moet,

Dragen Gedeputeerde Staten op de in die brief gedane verzoeken in te gaan en derhalve:

1. Te inventariseren en in hoeverre gemeenten behoefte hebben aan regionale coordinatie en deze indien nodig voor zijn rekening te nemen,

2. In de eigen media aandacht te besteden aan de "Week van de Vooruitgang",

3. Een financiele bijdrage van minimaal 7.500 Euro te geven, om in de regio advertenties te plaatsen in diverse huis-aan-huis bladen.

Amendement SP - bijlage 3

Op het stuk A-261-1 Herijking provinciale subsidierelaties

Daar waar in het stuk sprake is van een voorkeur voor "subsidies sec" boven "subsidies plus" de tekst dusdanig wijzigen dat de relatie tussen beide vormen van subsidie nevenschikkend wordt.

Amendement PvdA en VVD - bijlage 4

Provinciale Staten van Limburg

besluiten


1. de huidige lidorganisaties van de koepels LVR en JJOL, die voor subsidiering door de Provincie in aanmerking willen komen, voorlopig de status van "maatschappelijke organisatie" te verlenen en deze vanaf
1 januari 2004 rechtstreeks te subsidiëren;


2. het College van GS op te dragen de subsidieverordening in overleg met de leden van deze twee koepels uiterlijk 1 januari 2005 te vereenvoudigen;


3. het College van GS op te dragen in overleg te treden met de leden van de koepels LVR en JJOL om te bekijken of het op basis van vrijwilligheid mogelijk is om de rechtstreekse subsidiering van MO's vanaf januari 2004 versneld te realiseren, onder de uitdrukkelijke voorwaarde van budgetneutraliteit;


4. het College van GS op te dragen voor 1 januari 2005 een voorstel voor een nieuwe subsidieverordening aan Provinciale Staten voor te leggen, waarbij de realisatie van door Provinciale Staten geformuleerde maatschappelijke doeleinden het centrale criterium is.

Motie VVD e.a. - bijlage 5

De Provinciale Staten van Limburg, bijeen op 11 juli 2003,

Gehoord de beraadslagingen inzake het initiatiefvoorstel H-311 (subsidiestructuur lidorganisaties koepels);

Constaterende dat;

* de discussie omtrent de subsidiëring van maatschappelijke organisaties ich tot op heden veelal toespitst op de structuur in plaats van op de inhoud;

* de Provinciale Staten met het voornoemde initiatiefvoorstel het college opdracht geeft te komen met een nieuwe subsidieverordening per 1-1-2005;

Overwegende dat;

* De Provinciale Staten vooraf inhoudelijke kaders zou moeten meegeven aan het college ter uitwerking in de nieuwe subsidieverordening;

* Voor deze inhoudelijke kaders een fundamentele herbezinning op en principiële discussie nodig is over het doel en de wijze van het subsidiëren van maatschappelijke organisaties;

Spreekt uit;

* In het najaar als Provinciale Staten een hoorzitting te organiseren om breed kennis en opvattingen te vergaren omtrent subsidiëring van maatschappelijke organisaties om vervolgens als Provinciale Staten een kaderstellend debat te houden omtrent dit thema;

* De voorbereiding en uitvoering hiervan in handen te leggen van de commissie WZC;

en gaan over tot de orde van de dag.
18-7-2003 09:52