Gemeente Alphen aan den Rijn


Koningin Julianabrug weer open voor verkeer

Vrijdag 18 juli om 8.00 uur heeft wethouder Hans Groen in 't Wout van Verkeer de Koningin Julianabrug weer geopend voor het verkeer. De Julianabrug heeft in de afgelopen periode een grote renovatie ondergaan waardoor de brug nog minstens 25 jaar goed kan functioneren. De renovatie die op 19 mei begon is voorspoedig verlopen waardoor hij een dag eerder dan gepland voor zowel scheepvaart als wegverkeer weer kan worden gebruikt.

De Koningin Julianabrug die is gebouwd in de jaren 50 van de vorige eeuw vroeg veel onderhoud. Tijdens een technische inspectie in 1998 kwamen verschillende gebreken aan het licht aan de betonconstructie en het beweegbare deel van de brug. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de brug vervolgens nauwkeurig onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat de kwaliteit van de brug onvoldoende was door de jarenlange inwerking van vocht en zout. Ook het bewegingswerk bleek de nodige verborgen gebreken te hebben. Maar na een grondige renovatie op genoemde punten zou de brug nog zeker 25 jaar mee kunnen.

Renovatie
Op basis van deze gegevens is besloten om de Julianabrug op te knappen en niet te vervangen door een tunnel. De hoge kosten voor de aanleg van een tunnel (ruim 47 miljoen) en de stedenbouwkundige inpassing hiervan in de omgeving waren doorslaggevende argumenten om de brug voor een bedrag van bijna 800.000 te repareren en te renoveren. Voor dit bedrag is alle schade aan het beton gerepareerd en is het beton waterdicht gemaakt. Ook is de brug geschilderd en is nieuw asfalt aangebracht op de rijloper. De voetpaden zijn bestraat, de taluds zijn aangevuld met grond en er zijn nieuwe lantaarnpalen geplaatst. De brug heeft een anti-graffitybehandeling ondergaan en de afvalcontainers zijn vervangen door ondergrondse containers. De lagers van de aandrijfas van het brugdek zijn vervangen waardoor de brug sneller open en dicht gaat.

Overlast
Overlast als gevolg van de afsluiting van de brug, die een belangrijke verkeersader is voor Alphen aan den Rijn, was niet te voorkomen. Omleidingsroutes waren goed aangegeven, maar dit betekende wel dat mensen soms een langere route moesten afleggen. Het gemeentebestuur dankt de inwoners danook voor het begrip in de afgelopen periode.

Persbericht 41, 18 juli 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 18 juli 2003 laatste wijziging