Provincie Limburg

Provincie Limburg maakt bezwaar tegen GDU-bijdrage 2003 (166) Gedeputeerde Staten teleurgesteld over ontbreken SWAB-gelden

Gedeputeerde Staten (GS) zijn teleurgesteld over de hoogte van de Gebundelde Doeluitkering (GDU) voor infrastructuurprojecten, die door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat aan de Provincie Limburg is toegekend. Het ontbreken van de Samen Werken Aan Bereikbaarheid (SWAB) gelden zorgt ervoor dat de Provincie Limburg in 2003 slechts 4.512.600,- ontvangt in tegenstelling tot 6.537.703,- in 2002. Reden voor GS om formeel bezwaar te maken tegen de beschikking van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Jaarlijks ontvangt de Provincie Limburg een GDU-uitkering van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat voor infrastructuurprojecten. Een deel van deze doeluitkering wordt verdeeld onder de Limburgse gemeenten, een ander deel wordt ingezet op provinciale projecten. De lagere doeluitkering zorgt ervoor dat gemeenten en Provincie minder infrastructuurprojecten kunnen uitvoeren dan gepland.

In overleggen tussen de toen zittende minister Netelenbos en later minister De Boer en het Interprovinciaal Overleg (IPO), is door beide ministers toegezegd ook in 2003 de SWAB-gelden uit te keren. Tevens is in de begroting van Verkeer en Waterstaat opgenomen dat de SWAB-gelden ook in 2003 worden uitgekeerd. De minister heeft zelfs in de voorjaarsnota van 2003 niets gezegd over een eventueel schrappen van de SWAB-gelden. Het mag dan ook niet verwonderen, dat de brief van 27 juni 2003, waarin minister Peijs de uitkering in 2003 van de SWAB-gelden alsnog schrapt, door GS als zeer teleurstellend is ervaren.
18-7-2003 11:56