De Unie


Getronics: Principe-akkoord Sociaal Plan


18 juli 2003 - Op donderdag 16 juli hebben wij na acht onderhandelingsrondes een principe-akkoord bereikt over een Sociaal Plan. Wij spreken over een principeakkoord, wat betekent dat de onderhandelaars denken dat ze het uiterste hebben bereikt, wat bovendien recht doet aan uw voorkeuren, zoals u die onlangs kenbaar maakte via de enquête.

De hoofdpunten uit het principeakkoord, evenals de volledige tekst van het principeakkoord kunt u downloaden.

In bijlage 1 zijn de belangrijke uitkomsten van de enquête met daarbij de resultaten die we hebben bereikt in de onderhandelingen. In bijlage
2 hebben we andere punten opgenomen die we zijn overeengekomen met Getronics. De bijlagen kunt u downloaden.

Bij eerdere reorganisaties, waar geen sociaal plan met vakorganisaties was overeengekomen, waren selectiecriteria onduidelijk en was het verloop van de reorganisaties niet inzichtelijk. Wij hebben hierin belangrijke verbetering proberen te brengen door zo helder en objectief mogelijke selectiecriteria op te stellen, de besluitvorming centraal te laten plaatsvinden en elke 3 maanden te evalueren met Getronics.

Daarnaast hebben we extra maatregelen kunnen treffen om het aantal gedwongen ontslagen zo laag mogelijk te houden. Ook hebben we collegas met een zwakkere positie op de arbeidsmarkt (ouderen en zieken) extra bescherming kunnen geven.

Ten opzichte van de kaderregeling hebben we de Kantonrechterformule kunnen opplussen, zowel naar de definitie van het maandloon als naar het aantal dienstjaren. De uitbetaling geschiedt in één keer bij de volgende salarisbetaling na het verbreken van het dienstverband. Ook zijn fiscaal gunstige constructies mogelijk.

De periode van actieve, interne bemiddeling duurt 4 weken. Interne vacatures zijn in principe exclusief beschikbaar voor boventallige medewerkers. Medewerkers die boventallig worden, kunnen tevens direct starten met een extern outplacementtraject van maximaal 6 maanden. Niet vakbondsleden moeten hiervoor maximaal

1.500 betalen, vakbondsleden slechts maximaal 300. De werkgever betaalt ten minste tweederde van de totale kosten.

Ten slotte hebben we kunnen voorkomen dat u direct alle voorzieningen kwijt bent nadat het arbeidscontract is verbroken. Het gaat hier om kinderopvang, collectieve verzekeringen en ziektekostenverzekeringen. Wij hebben het resultaat inmiddels met onze kaderleden besproken. Zij zijn hierover zeer positief.
Wij verzoeken u te reageren voor 1 augustus via het stemformulier of via e-mail: brv-h@unie.nl.

Mocht u in de loop van het komende jaar te horen krijgen dat uw arbeidsplaats komt te vervallen en twijfelt u over de juiste toepassing van de selectiecriteria, wendt u zich dan tot het regiokantoor van De Unie bij u in de buurt. Dan kunnen we samen bekijken of de regels correct zijn toegepast.
Uiteraard kunt u ook met andere vragen terecht bij De Unie.

Afsluitend verzoeken wij u deze mailing ook onder de aandacht van uw collegas te brengen die (nog) niet lid zijn van De Unie. Meer informatie over wat De Unie kan betekenen is te vinden op www.unie.nl. Hier kunnen belangstellenden zich uiteraard ook als lid aanmelden.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en hopen spoedig uw stemformulier te mogen ontvangen.

Babet Hendriks
bestuurder


* Integrale tekst Principe-akkoord Sociaal Plan Getronics(pdf.file)
* Integrale tekst Ledenbrief (pdf.file)

* Integrale Stemformulier (pdf.file)

vrijdag, 18 juli 2003