Het Nederlandse Rode Kruis


18 juli 2003
Derde dag Vierdaagse: de vermoeidheid slaat toe

Marianne: "Met mijn blik op oneindig!"

Het is twee uur in de middag en het is nog rustig in de centrale behandelingsruimte op de Wedren. Marianne Bouman (30) wordt behandeld in het medisch centrum. Ze heeft net de 50 kilometer afgerond. Ze houdt een zak ijs op haar scheenbeen, net boven de voet. Daar is een aardige zwelling zichtbaar. Het been doet pijn, maar ze is blij. Ze mag morgen doorlopen.

Mooie route
"Ik had al een tijd last, maar durfde eigenlijk niet te stoppen. Ik was bang dat de artsen zouden zeggen dat ik niet verder mocht. Het moet een hele mooie route zijn, langs Groesbeek en over de Zevenheuvelenweg, maar ik heb er niets van gezien. Ik had mijn blik op oneindig en dacht 'ik moet door tot de start/finish'. Ik heb ook niets gemerkt van de mensen langs de kant."

Een bijzondere vrijwilliger

Dr. Abdul Aziz

Dr. Abdul Aziz (51) is een van de vrijwilligers van het Rode Kruis. Hij is voor het tweede jaar actief bij de vierdaagse. Hij is chirurg en afkomstig uit Afghanistan. Op de derde dag van de Vierdaagse kon hij zijn Nederlandse pasport ophalen, na een lange wachttijd. Maar dat stelde hij uit. De Vierdaagse en zijn werk voor het Rode Kruis gaan voor.

Tot 18.00 uur hadden zich 840 wandelaars gemeld voor een blaarbehandeling en 751 voor een EHBO en medische behandeling.

Nauwe samenwerking
In totaal zijn 375 Rode-Kruisvrijwilligers actief tijdens de Vierdaagse. Voor de hulpverlening werkt het Rode Kruis nauw samen met de Koninklijke Landmacht en het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Het Nederlandse Rode Kruis biedt niet alleen medische hulp: de verbindingsdienst, bestaand uit 35 personen, regelt vanuit de centrale post in het Keizer Karel College de communicatie tussen de deelnemende organisaties. Andere vrijwilligers geven logistieke en facilitaire ondersteuning aan de eigen organisatie.

Meer informatie:

* Eerste hulp bij evenementen

* Website van de Vierdaagse