Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Know House gaat innovatiekracht in Zuid Nederland vergroten

KnowHouse B.V. staat voor meer en betere kennisontwikkeling en een toenemende innovatie in de Zuid-Nederlandse agri- en foodbusiness. Op 15 juli 2003 zag het nieuwe bedrijf het levenslicht. KnowHouse

Initiatiefnemers zijn een tiental vooruitstrevende ondernemers uit de regio, PPO en PV van Wageningen UR, provincie Limburg, gemeente Horst aan de Maas en enkele belangrijke Limburgse organisaties. Met KnowHouse hebben ondernemers, overheden en organisaties in Zuid Nederland één regionaal loket, waar zij door onafhankelijke co-innovators geholpen worden bij hun innovatietrajecten. Voor nationale en internationale kennisleveranciers vormt het nieuwe bedrijf een belangrijke frontoffice, die hen helpt R&D-capaciteit op de juiste plaatsen in de regio in te zetten.

Nieuwe kennis is belangrijk voor de productiviteitsgroei in de economie en bepaalt de mate waarin een economie effectief en succesvol is. Het is dus zaak innovatie optimaal te stimuleren en te faciliteren. Belangrijk hierbij is, dat de kwaliteit en de productiviteit van onderwijs, wetenschap en technologie zo goed mogelijk aansluiten bij de kennisbehoefte in de praktijk. Bovendien is een adequate toegang tot deze kennisstructuur een basisvoorwaarde. Juist op deze laatste punten zijn nog verbeteringen en efficiency-slagen te realiseren. De huidige kennisontwikkeling is teveel versnipperd en sluit niet altijd goed aan bij de kennisbehoefte binnen de agri- en foodbusiness. Oorzaak hiervan is de van oorsprong sterk aanbodgestuurde ontwikkeling van wetenschap en de versnippering door een sectormatige insteek. Door als scharnierpunt op te treden tussen kennisvragers en kennisleveranciers kan KnowHouse BV innovatietrajecten stroomlijnen en nieuwe innovatietrajecten initieren.

Innovatie nieuwe impulsen geven
KnowHouse BV, gevestigd in Horst, staat dicht bij de Limburgse en Brabantse ondernemers en traceert hun innovatiebehoeften. Daarnaast heeft zij een goed zicht op de diverse kennisleveranciers die nationaal en internationaal beschikbaar zijn. Innovatiebehoeften van ondernemers worden door het nieuwe bedrijf vertaald naar concrete onderzoeksprojecten, die KnowHouse BV daarna samen met de best passende kennisleverancier(s) uitvoert. De kennisleveranciers concentreren zich op het innovatiewerk, terwijl de co-innovators van KnowHouse zich toeleggen op het duidelijk krijgen van de onderzoeksvraag, het formeren van het juiste onderzoeksteam, het begeleiden van het traject en het implementeren van de eindresultaten binnen de betreffende onderneming. Op deze manier moeten geleverde innovatie-inspanningen efficiënter verlopen en een zichtbaar beter resultaat opleveren, dan zonder tussenkomst van KnowHouse BV.

Voor de kennisleveranciers is KnowHouse BV een krachtige frontoffice, die de markt voor kennisproducten kent, acquisitie uitvoert, relaties beheert en projecten organiseert en coördineert. Bovendien draagt zij zorg voor de after sales, waardoor continuïteit in de relatie wordt gewaarborgd. Daarnaast draagt KnowHouse BV bij aan het ontsluiten van de bij kennisleveranciers beschikbare kennis naar de ondernemers in de regio. Het resultaat: meer en betere kennisontwikkeling en innovatie in de regio.

Voortvarende start
Wat projecten betreft, kent KnowHouse BV een voortvarende start. Er wordt inmiddels samen met enkele kennisleveranciers hard gewerkt aan het businessplan voor de inrichting van het grote Noord-Limburgse glastuinbouwgebied Californië. Daarnaast werkt het kersverse bedrijf samen met een speciaal team van diverse kennisleveranciers aan een meerjarig actieplan voor het project 'Limburg, 'n tikkeltje warmer'. In dit grensoverschreidende project bekijken Belgisch en Nederlands Limburg samen hoe zij de gewenste vernieuwing van de landelijke omgeving in beide provincies kunnen versnellen en versterken. Een belangrijk speerpunt hierin is de onwikkeling van het streekproduct "Limburg". Daarnaast zijn directie en co-innovators van KnowHouse continu in gesprek met innoverende ondernemers uit de regio om hun ideeën en wensen om te zetten tot concrete innovatie-trajecten.

Aandeelhouders
KnowHouse BV is in handen van drie groepen aandeelhouders, te weten: een groep ondernemers uit de regio (40%), kennisinstellingen (40%) en participaties van overheden, maatschappelijke organisaties en financiers (20%). De dagelijkse leiding van het nieuwe bedrijf is in handen van directeur Rinus van de Waart.

Initiatiefnemers
Bij de oprichting van KnowHouse BV zijn de volgende partijen betrokken:
Christiaens Group, Coöperatieve Nederlandse
Champignonkwekersvereniging (CNC), Gemeente Horst aan de Maas, Heveco, Industriebank LIOF, Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB), Maurice Kassenbouw, Nijsen Granico, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (Wageningen UR), Praktijkonderzoek Veehouderij (Wageningen UR), Provincie Limburg, Rabobank Maashorst, Van Rijsingen Beheer, SaWeCo, Stichting Asperge Fonds.

Voor meer informatie over KnowHouse BV: Rinus van de Waart (directeur), tel. 077-398122

Top

juli 2003